25 Kasım 2024 Pazartesi

Mustafa Kemal Atatürk

05.09.19 Aydınlı pamukçuların gözü kulağı Ankara’da

05.09.19 Aydınlı pamukçuların gözü kulağı Ankara’da

 4 Eylül’de pamuktaki bazı sorunlara dönük çözüm geliştirilmesi amacıyla Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nda yapılan toplantıya Aydın’dan, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ile Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla yapılacağı duyurulan toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ile bazı bürokratların katılması, toplantıya katılan bazı üretici temsilcilerini hayal kırıklığına uğratırken, 10 gün içinde taleplere dönük geri dönüş sağlanacak olması, pamuk hasadına sayılı günler kala üreticilerin beklentilerini de artırdı. 

“SIKINTILARIMIZI SÖZLÜ OLARAK DA İLETTİK” 

Aydın’dan Tariş Pamuk Birliği Başkanı Faruk Yaman ile Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık’ın yanı sıra, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Antalya, Adana, Mersin, İzmir ve Manisa’dan da birlik, borsa ve ziraat odası başkanlarının katıldığı toplantıda, pamuktaki türlü sorunlar masaya yatırılarak talepler sıralandı.  Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç başkanlığında gerçekleşen toplantıda, üreticilerin sorunlarını bakanlık yetkililerine aktardıklarını söyledi. “Toplantıya Bakan Bekir Pakdemirli’nin katılmamasından ziyade bizim taleplerimizin yerine getirilmesi önemlidir” diyen Kendirlioğlu, “Yoksa bakan katılmış talep yerine gelmedikten sonra bir önemi yok. Önemli olan bizim burada taleplerimizin ve haklarımızın kaile alınmasıdır. Çünkü pamukta sıkıntı çok büyük bir durumdadır. Ben bunu aylardır söylüyorum. Bu sıkıntılarımızı özellikle hem dosya halinde hem de sözlü olarak belirtik. Bu konuda İzmir, Denizli, Manisa, Antalya, Adana, Diyarbakır, Urfa gibi pamuk üretilen illerimizdeki Ziraat Odası Başkanlarının sorunları hepimizin sorunları aşağı yukarı aynıydı” dedi. 

“MALİYETLER ACİLEN DÜŞÜRÜLMELİDİR”

Pamuk üreticileri olarak en büyük sorunun maliyet olduğunu vurgulayan Kendirlioğlu, “Maliyetimizin diğer ülkelerdeki çiftçilere göre çok daha yüksek seviyelerde seyretmesidir. Bunların başında akaryakıt, gübre, zirai ilaç ve tohum geliyor. Bizim diğer ülkelerdeki çiftçilerle rekabet edebilmemiz adına daha makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Bunu da söyledik. Bunun da çözümü desteklemelerden geçiyor. Geçtiğimiz yıllarda Binali Yıldırım’ın başbakanlığı döneminde, çiftçimize akaryakıtın yarısı bizden diye bir kampanya başlatılmıştı. Pamuk çiftçisinin yaktığı akaryakıtın maliyeti için bu güzel bir durumdu fakat daha sonra akaryakıtta yaşan yükselişle beraber bırakın yarı yarı yarıyayı, destek yüzde 15’lere 20’lere düştü. Bu fiyatların günümüze göre revize edilmesi ve primin de 1 lira 25 kuruş verilmesi gerektiğini söyledik. Bu primin de bir an önce açıklanması gerekiyor. Biz toplantıda aynı zamanda primin en geç nisan ayı içerisinde yani pamuk çiftçisinin tarlaya indiklerinde hesaplarına geçmesi gerektiğini de belirttik” dedi.

“10 GÜN İÇİNDE DÖNÜŞ BEKLİYORUZ”

Toplantıda, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nde kullandığı kredilerdeki faiz oranlarının yüksek olduğunu da gündeme getirdiklerini söyleyen Kendirlioğlu, “Bu yüksek faizle çiftçilerimizin maliyetinin daha da arttığını belirtik. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan çiftçi borçlarının en erken 2-3 yıla ertelenmesini talep ettik. Bu sıkıntılar bu yıl içerisinde giderilmezse hasada az bir süre kaldı önümüzdeki yıllarda pamuk ekimi en az yüzde 50 düşer. Daha sonraki yıllarda da pamuk ekimi azalarak sona erer. Bunun tekstil dahil daha bir çok sektöre etkisi olur. Biz üretmezsek tekstilde de olmaz, konfeksiyonda da olmaz. Önce üretmemiz gerekiyor. Biz üretmezsek olmaz. Yunanistan’da, ABD’de ne yapılıyorsa bizde buradaki çiftçilerle rekabet edebilmek adına onlar gibi desteklenmek istiyoruz. Çünkü biz onlardan daha fazla çalışıyoruz. Çok daha fazla ve daha kaliteli üretiyoruz. Bizim üretmekle, çalışmakla hiçbir sıkıntımız yok. 10 gün içerisinde dönüş yapmalarını umut ediyoruz. Bizde şu anda büyük bir karamsarlık var. Bu karamsarlığın bir nebze de olsun bakanlığın açıklamalarıyla giderilmesini umut ediyoruz” diye konuştu. 


“1 LİRA 40 KURUŞ PRİM TALEBİNDE BULUNDUK” 

Toplantıda Çin ile ABD arasındaki Ticaret savaşlarından dolayı Dünya’daki pamuk fiyatları yüzde 30 geriye gelmesiyle ilgili sıkıntıların konuşulduğunu belirten Çondur, “Türkiye’deki fiyatlar da buna uygun olarak yüzde 30 geriledi. Pamuk ekim dönemi doların da yüksek olduğu döneme denk geldiği için girdi maliyetleri de en yüksek fiyatları buldu. Pamuk fiyatlarının düşmesi nedeniyle üreticide bir tedirginlik var. Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’daki üreticiler de ayaklanmış. Bakanlık bize sorunlarımızı ve taleplerimizi sordu. Biz de yurtdışından kaynaklı sorunlar nedeniyle üreticilerimizin desteklenmesi gerektiğini söyledik. 2019 yılı pamuk primi desteklemelerinin 1 lira 40 kuruş olmasını talep ettik. Bu primin aynı zamanda üreticinin pamuk ekim dönemine denk gelecek şekilde, Mart sonu ya da Nisan ayında ödenmesi yönünde talebimiz oldu” dedi.

“DESTEKLEME ŞART”

2020 priminin de tescil edilip belirlenerek üreticiye deklare edilmesi gerektiğini belirten Çondur,”3 yıl üst üste pamuk ekildiği zaman araya yem bitkisi ekmezseniz devlet prim vermeyecekti. Bu münavebenin de askıya alınmasını istedik. Aydın’daki ovaların hepsi buğday ekimine müsait değil. Bu 2 yıl daha ertelenecek. Lisanslı depoculuktan çırçır fabrikalarının yararlanması için gerekli teşviklerin verilmesini de istedik. Güncel sorun pamuk fiyatlarının yüzde 30 düşmesidir. 1. Lira 40 kuruş prim verilirse üretici belki bu yıl kayıpsız geçirir. Pamuk, Türkiye ekonomisine tekstil sanayisi eliyle 30 milyar dolarlık girdi sağlıyor. Üreticinin pamuk üretimine devam etmesi için destekleme şart” diye konuştu. 

“PAKDEMİRLİ’NİN KATILMAMASINA ÜZÜLDÜK” 

Taleplerimizi anlattık. Pamuk fiyatının düşüklüğü, 1 lira 25 kuruş prim talebimizle birlikte müdahale alımı gündeme getirdik. Hükümetten üreticilerimizi çözüm bekliyor. Borsa, oda ve birlik başkanları da toplantıdaydı. Sorunlarımız hep aynı. Münavebenin 2 yıl daha uzatılmasıyla ilgili sözü aldık diyebilirim. Dışarıdan gelen pamuğa yüzde 6 kota konulmasını da istedik. Yine iplikçilerin yüzde 25 oranında yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmesini istedik. Pamuk fiyatları düşük. Bu fiyattan satılırsa, üreticiler pamuk üretiminde kaçacak. Biz toplantıya Bakan Pakdemirli’nin katılmaması nedeniyle üzüldük. Katılımcı oda ve borsa başkanlarımız da bu durum moral bozukluğuna da neden oldu ama Bakan Yardımcımız bize duyarlı davrandı. Genel müdürler de sorunlarımızla ilgilendi fakat biz Bakan Pakdemirli ile görüşseydik daha mutlu olacaktık. Bize 10 gün içinde taleplerimizle ilgili neler yapılabileceğiyle ilgili dönüş yapılacak” dedi. MURAT TAN - HEDEF 

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı