27 Kasım 2024 Çarşamba
Türk Patent ve Marka Kurumu’na 19.06.2019 tarih, C2019/071 numarası ile yapılan “Aydın Çam Fıstığı” coğrafi işaret başvurusu 01.04.2021 tarihli Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlandı.
Aydın Ticaret Borsası tarafından 19.06.2019 tarih, C2019/071 başvurusu numarası ile müracaatı yapılarak koruma altına alınan “Aydın Çam Fıstığı” Türk Patent ve Marka Kurumu, ilgili kurumlar nezdinde incelenmesinin ardından coğrafi işaret başvurusu, 01.04.2021 tarihli Türk Patent Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlandı.
Coğrafi işaret tescilinin, ürünü benzerlerinden ayırıp kökenini ve üreticisini koruduğunu, yerel ve ulusal ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur” Aydın Ticaret Borsası olarak ilimiz ile özdeşleşmiş olan tarımsal ürünlerimizin haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için koruma altına alınması noktasında coğrafi işaret çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ekonomik değeri yüksek aynı zamanda ihracatı yapılan Aydın Çam Fıstığı için coğrafi işaret başvuru sürecimizi tamamladık. Aydın Çam Fıstığı için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğumuz coğrafi işaret başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmış olup üç aylık itiraz süresinin tamamlanmasının ardından coğrafi işaret tescil belgesi alınmış olacaktır ”dedi.
Aydın Ticaret Borsası olarak Aydın ili ve bölge ekonomisi açısından önemli bir katma değer ürünü olan çam fıstığının ulusal ve uluslararası boyutta bilinir kılınması adına çalışmalarına devam edeceklerini belirten Çondur,”Bölgemizin marka değerini arttırmak, tarımsal ürünlerimizin ulusal ve uluslararası pazarda hak ettiği değeri bulması adına Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmalarına başlayacağız. Aydın Çam Fıstığı coğrafi işaret başvuru sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz “dedi.
Aydın ilinin sunduğu coğrafi özellikleri ile tüm Türkiye için eşsiz bir değer olan Aydın Çam fıstığı, yöre halkına önemli gelir kaynağı yaratması nedeni ile kırsal kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de üretilen çam fıstığının %60’ı Aydın ilinden karşılanmakta olup giderek artan ihracat potansiyeline sahiptir. Yörede üretilen çam fıstığının %80’i ihraç edilmekte ve ülkeye döviz katkısı sağlamaktadır.