17 Temmuz 2024 Çarşamba

13.10.2022 Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Kestane Sempozyumu’na Katılım Sağladı

Aydın Ticaret Borsası’nın katkılarıyla, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi koordinatörlüğünde ülkemizde geniş kapsamlı olarak ilk kez düzenlenen Kestane Sempozyumu Açılış Töreni” ne Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ve Genel Sekreter Neslihan Duymaz katılım sağladı.

Kestane üretiminde Türkiye genelinde birinci sırada yer alan Aydın’da, Kestane Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış törenine Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli,  Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Köşk ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, yerli ve yabancı birçok akademisyen ve üretici katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kestane Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Engin Ertan, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kestanenin Aydın için oldukça önemli bir ürün olduğunu belirten Ertan, kestanenin geleceği için birçok bilimsel toplantılar düzenlediklerini ifade etti. Ertan, “Çalıştay ve araştırma kurulu formatında gerçekleştirilen Kestane Sempozyumu’na katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim” dedi.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu etkinliğin oldukça önemli olduğunu ve kestanenin bilinirliliğinin artması adına organizasyonların sürdürülebilir olmasını temenni etti. Aldemir, konuşmalarında kestane verileriyle ilgili katılımcılara bilgilendirmede bulundu.

Aydın’ın oldukça elverişli ve güçlü tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “ Kestane ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli bir ürün vasfını taşımaktadır. Türkiye kestane üretiminin yüzde 30.4’ü ilimiz tarafından karşılanmaktadır. Dünya kestane üretiminde ülkemiz Çin, İspanya ve Bolivya’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. 2021 TÜİK verilerine göre, ülkemizde 77 bin 792 ton kestane üretimi gerçekleştirilmiş ve kestane ihracatından da 35 milyon 115 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında ilimizde 23 bin 673 ton kestane üretimi gerçekleştirilmiştir ve ilimiz Türkiye’de kestane üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Özellikle Nazilli ilçemiz 9 bin 821 ton ile ilk sırada yer almaktadır. Nazilli ilçemizi de sırasıyla Sultanhisar, Köşk, Bozdoğan ve Çine ilçeleri takip etmektedir. İlimizde kestane ayıklama, boylama ve paketleme yapan 22 tesis; kestane şekeri gibi mamul ürünü üreten 2 tesis bulunmaktadır. Yapılan zirai karantina kontrolleri neticesinde ilimizde 2020 yılında 3 bin 121 ton, 2021 yılında da 3 bin 317 ton kestaneye bitki, sağlık sertifikası düzenlenerek ihracatına izin verilmiştir. Gerçekleşen sempozyumun kestane üretiminin sorunlarının tartışılacağı ve kestanenin ürün çeşitliliğinin arttırılarak katma değerin daha yüksek bir seviyede olduğu, daha fazla gelir elde edebileceği bir sonuç çıkarmak olmasını diliyorum” dedi.

Kestane Sempozyumu’na ilişkin değerlendirmede bulunan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, “Borsamızın katkılarıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Kestane Sempozyumu, kestane üretiminin daha iyi bir noktaya taşınması ve katma değer sağlaması adına oldukça önemli bir organizasyondur. Yurtiçi ve yurtdışından katılım sağlayan akademisyenlerimiz, kurum ve kuruluş yetkililerimiz, Kestane Sempozyumu’nda kestane yetiştiriciliği, Ar-Ge çalışmaları, ihracat süreci, ticari değeri ve coğrafi işaretin önemini paylaşacaktır. Sempozyumun tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, katılımcılarımıza da teşekkür ediyorum ”dedi.