18 Ekim 2024 Cuma

Mustafa Kemal Atatürk

16.10.2024 Aydın Ticaret Borsası’nda 2024/2025 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı Düzenlendi

16.10.2024 Aydın Ticaret Borsası’nda 2024/2025 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı Düzenlendi

Aydın Ticaret Borsası’ndan 2024/2025 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’nda sektörün talep ve önerileri konuşuldu.

Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2024/2025 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’na Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ve Aydın Ticaret Borsası yönetimi, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş,  Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Davut Er,kurum müdürleri, oda ve borsa başkanları ile sektör temsilcileri katılım sağladı.

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı sektör toplantısında üyelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar ve talep ettikleri konular üzerine istişarelerde bulunuldu.

2024/2025 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör toplantısının açış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, ülkemizin en önemli tarımsal faaliyetlerinden biri olan zeytin ve zeytinyağı üretiminin ilimiz ekonomisine sağladığı katma değerden bahsederek, İnternational Olive Council verilerine göre ülkemizin dünya zeytinyağı üretiminde 3.sırada yer aldığını belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur,” Türkiye’ de sofralığa ayrılan zeytin ağacı varlığının %9’u ilimizde yer almakta olup ülkemizde sofralık zeytin üretiminin %10’u ilimizden karşılanmaktadır. 2023 yılında ülkemizde 490 bin ton sofralık zeytin üretimi gerçekleşmiştir. Bu üretimin yaklaşık 50 bin 103 tonu ilimize aittir. Yine Türkiye’de yağlığa ayrılan zeytin ağacı varlığının %15’i ilimizde yer almakta olup Türkiye yağlık zeytin üretiminin %12’si ilimize aittir” dedi.

2023-2024 sezonunda zeytinyağında ülkemizde toplam 470 milyon 965 bin dolar, sofralık zeytinde ise 210 milyon 91 bin dolar ihracat gerçekleştiğini ifade eden Çondur, “İlimiz ise 2023-2024 sezonunda ülkemize zeytinyağında 1 milyon 642 bin dolar, zeytinde ise 33 milyon 400 bin dolarlık katkı sağlamıştır” dedi.

2023-2024 sezonunda Aydın Ticaret Borsası’nda işlem gören sofralık zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgilendirmede bulunan Çondur, “Borsamızda 2023 -2024 sezonunda yaklaşık 18 bin 326 ton sofralık zeytin işlem görürken ortalama satış fiyatı 53  lira 65 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Yine geçen yıl borsamızda 8 bin 836 ton zeytinyağı işlem görmüş olup ortalama satış fiyatı ise 185 lira 87 kuruş olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Aydın’ın tarımsal değerlerinin tanıtımı, markalaşması, haksız rekabetten korunması ve ulusal ve uluslararası platformlarda tanınması için özverili çalışmalar yürüten Aydın Ticaret Borsası'nın coğrafi işaret projelerine değinen Çondur, coğrafi işaretlerin sektöre sağladığı faydalardan bahsetti.

Çondur, Aydın Ticaret Borsası olarak Aydın Memecik Zeytinyağı'nı Avrupa Birliği’nde tescil edildiğini belirterek, başvuru sürecinde olan Aydın Memecik Zeytini'nin de yakında Avrupa Birliği’nde tescilleneceğinin müjdesini verdi.

Sektöre dair sorunların, önerilerin ve taleplerin kamuoyunda karşılık bulması için özverili bir çalışma sergilediklerini ifade eden Çondur, dökme ve varilli zeytinyağına uygulanan ihracat kısıtlamalarının sektöre olan etkileri hakkında görüşlerini paylaştı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, sektör toplantısında ihracat rakamlarına değindi. Er, 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle yeşil zeytin ‘de 17 bin ton karşılığında 47 milyon dolar gelir elde edildiğini ve en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Almanya, Irak ve ABD olduğunu belirtti. Siyah zeytin ihracatında ise 60 bin ton karşılığında 162 milyon dolara ulaşıldığını ve bu kategorideki en büyük pazarların ise Almanya, Irak ve Romanya olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Er, “2023-2024 sezonunda toplam sofralık zeytin ihracatı 78 bin ton olarak gerçekleşmiş, karşılığında 210 milyon dolar döviz geliri elde edilmiştir”dedi. 2023/2024 sezonu zeytinyağı ihracatında ise sezonunun son bir ayı kaldığını belirten Er, beklentilerinin 70 bin ton civarında olduğunu ifade etti. Şu andaki rakamsal değere bakıldığında ise 470-480 milyon dolar civarında ihracat geliri elde etmiş olduklarını belirtti.

İhracat kısıtlamalarından dolayı geçen seneye göre yaklaşık %25 civarında bir düşüş olduğunu ifade eden E, toplam ihracatın bir önceki sene 920 milyon dolar iken bu yıl 720 milyon dolar civarlarına gerilediğini ifade etti. Er,”2023 /2024 ihracat sezonunun sonuna geldiğimiz bu dönemde tüm illerde rekolte çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir.  Tarım İl Müdürlüğümüz ve Tarım Bakanlığımız tarafından gerçekleşen rekolte çalışmaları gösteriyorki iyi bir rekolte bizleri bekliyor”dedi.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, gerçekleşen 2024- 2025 Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’nda üretim verileri hakkında bilgilendirmede bulundu. Altıntaş, “İlimizde yaklaşık 154 bin hektar alanda zeytin yetiştirilmekte olup 2023 yılı verilerine göre yaklaşık 25 milyon ağaç varlığımız ile ülkemizdeki zeytin ağaçlarının %13’ü, zeytin alanının ise %17’ si ilimizde bulunmaktadır. Zeytin alanlarımızın %15’inde (23 bin hektar-geçiş dahil) 5.700 üreticimiz organik zeytin yetiştiriciliği yapmaktadır. 44 üreticimiz de 1.274 hektar alanda iyi tarım uygulamaları kapsamında üretim yapmaktadır.2023 yılında periyodisite sebebiyle 50 bin ton sofralık zeytin, 123 bin ton da yağlık zeytin üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz, bu üretim rakamları ile sofralık zeytinde ülke sıralamasında 3., yağlık zeytinde ise 4. Konumdadır”dedi.

Konuşmaların ardından KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, Türkiye Yeşil Sanayi Programı kapsamında kobilere Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda mentörlük sağlayacak olan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

Sunumun ardından Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un moderatörlüğünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aramağan Tanrıkulu  ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal’ın konuşmacı olarak katılım sağladığı soru cevap bölümü gerçekleştirildi.

Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe yaşanılan sorunların çözümü noktasında atılması gereken adımların ve alınması gereken önlemlerin aktarıldığı toplantıda, üyeler ile zeytin ve zeytinyağı sezonunun mevcut durumu değerlendirildi.

Toplantı boyunca gündeme gelen tüm sorunların çözümü için ortak hareket etme kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmaların yürütülmesi noktasında fikir alışverişinde bulundu.

 

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı