30 Aralık 2024 Pazartesi
Herşey 2007 yılında, Ankara’lı Aydıner Grubu’nun bir linyit kömür madeni arazisini doğaya kazandırma fikri ile başlamış. On yıl boş kalan bu 250 dönümlük arazi önce teraslama yapılarak tarım yapılmaya hazır hale getirilmiş ardından da arazide ne tür bir ürün yetiştirileceğine dair edütler yapılmış. İçinde zeytin ağacı da olan farklı meyve türlerinin yetiştirilmesi konusu tartışılırken ölümsüz zeytin ağacı fikri ağır basmış ve start verilmiş. Böylelikle Türkiye’nin örnek bir zeytin bahçesi ve en modern zeytinyağı fabrikasının temelleri atılmış. Toprak uygun olmadığı için doğal saksı yöntemiyle dikimler başlamış. Damla sulama sistemi uygulaması yapılmış, fidanların farelere karşı korunması için fidanların gövdelerine pis su boruları ile koruyucular yerleştirilmiş. Zeytine zarar veren sinek ve tüm börtü böcekle mücadele için kanatlı hayvanlar kullanılmış. Arazide birçok hindi, kaz, ördek, tavuk, horoz karın tokluğuna çalışan işçiler olarak görevlendirilmişler. Bu uygulamalar çevre köylerdeki çitçiler için de mükemmel bir model olmuş.
Madran dağları eteklerinde orijini yüzyıllara dayanan özenle seçilmiş zeytin bahçeleri arasında planlı bir şekilde yeniden oluşturulan Zetay’ın genç bahçesinden elle topladığı erken hasat zeytinleri hiç bekletilmeden birkaç saat içinde soğuk sıkım (26-27 santigrat derecede) tekniğiyle modern ünitelerde sıkılır. Özel tanklarda bekletilerek en doğal yöntemlerle filtre edilir ve zeytinyağının doğal aroması korunarak el değmeden hijyenik koşullarda sadece koyu renkli cam şişelere doldurulur ve tüketiciye ulaştırılır.
Türkiye’de kendi zeytinlerini üreten çok fazla firma yok. Zetay’da ürünler toplar toplamaz 2-3 saat içinde Şato Sistemi olarak anılan yöntemle (bahçe içindeki kendi fabrikasında) sıkılır. Zeytin de diğer meyveler gibidir. Sıkıldığında çıkan sıvı, meyve suyudur. Nasıl meyve sularını sıktıktan sonra vitaminini kaybetmemesi için hemen tüketmek gerekiyorsa zeytinin de toplandıktan sonra hemen sıkılması gerekir.
“Memecik zeytin çeşidi, kuraklığa dayanıklıdır. Çok verimli ve yağ kalitesi yüksek bir türdür aynı zamanda. Yağ verme oranı yüzde 28-30 arasındadır. Yağı koyu yeşilimsi – sarı renkli ve kuvvetli meyve kokuludur. Doğru işlendiğinde bu zeytin çeşidinden büyük verim alınır. Zetay yeşil zeytinlerden soğuk sıkım yöntemi ile toplandıktan 2-3 saat içinde sıkıldığı için proses anında asitliği %0.1 gibi son derece düşük mükemmel bir değerde oluyormuş.
Zetay Natürel Sızma (Soğuk Sıkım) Zeytinyağı 2015 yılında Dünyanın en prestijli Zeytinyağı Seçim Kurumu İtalyan Flos Olei tarafından “Dünyanın en iyi 500 zeytinyağı” listesine alınmış. 2016 yılında ise aynı listede dünyanın en kaliteli ilk 20 markası arasına girmiş.
Bununla beraber Zetay, Zeytin Dostu Derneği’nin 2014 yılında düzenlediği “7.Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması”nda 2 kategoride altın madalya almış. 2015 yılında gerçekleştirilen “8.Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması”nda da altın madalya ile ödüllendirilmiş. Milano’da düzenlenen Monocultivar Oliveoil Expo’da “Gino Celletti Sertifikası - Altın Madalya” ödülüne değer bulunan Zetay, OliveJapan Uluslararası Sızma Zeytinyağı Yarışması’ndan da 2014 yılında Altın Madalya ile dönmüş. 2015 Kopenhag International Olive Oil Awards Yarışmasında Medium sınıfında 10 puan üzerinden 9.4 puan alarak birinciliğe ulaşmış. 2016 yılında Monocultivar Oliveoil Expo’da yine altın madalyanın sahibi olmuş.