24 Kasım 2024 Pazar

Mustafa Kemal Atatürk

19.06.18 ÇONDUR; AB’DE ZEYTİNYAĞI KOTA VE VERGİ ORANLARININ MAKUL OLMASININ GEREKLİĞİNİ İLETTİ

19.06.18 ÇONDUR; AB’DE ZEYTİNYAĞI KOTA VE VERGİ ORANLARININ  MAKUL OLMASININ GEREKLİĞİNİ İLETTİ

 ATB AB PROJELERİ SERGİSİNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ PROJELERİNİ ANLATTI

T.C. Aydın Valiliği ev sahipliğinde AB ve Dış Dış İlişkiler Ofisi olarak düzenlenen Aydın’da 40 kuruma ait 78 projenin sergilendiği programa Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger, kurum temsilcileri katılım sağladı.

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel ve Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un hazır bulunduğu programda, Aydın Ticaret Borsasının standında,  KOSGEB tarafından desteklenen  Tematik Proje kapsamında Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye uygun görülen "Degüstatör Eğitmenliği ve Degüstatörlük" projesi ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazanan, Aydın Ticaret Borsası’nın ortak olduğu “Pazarlama, Uluslararasılaşma ve Kalkınma” (M.I.N.D) projesi hakkında katılımcılara bilgiler aktarıldı.

AB TÜRKİYE DELEGASYONU HEYET BAŞKANI BÜYÜKELÇİ BERGER’E “AYDIN ZEYTİNYAĞI” TATTIRILDI.

AB Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e Uluslararası Zeytin  Konseyi (International Olive Council / IOC) tarafından akredite olan, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli  uzmanı Celil Oruç tarafından zeytinyağı tadımı yaptırılarak, kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebileceği, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verildi.

ÇONDUR; AB’DE ZEYTİNYAĞI KOTA VE VERGİ ORANLARININ  MAKUL OLMASININ GEREKLİĞİNİ İLETTİ

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, AB Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e, AB tarafından ülkemize uygulanan politikalar ile ülkemiz zeytinyağı ihracatı  olumsuz yönde etkilenmektedir. AB, özellikle ambalajlı zeytinyağında yüksek oranlarda vergi uygulamaktadır. Dünya zeytin ve zeytinyağı üreticisi ilk beş ülke içerisinde yer almamıza rağmen Türkiye Avrupa pazarına ancak katma değeri düşük ham zeytinyağını dökme olarak  satarak girebiliyor.  Bu zeytinyağını İtalya ve İspanya gibi Akdeniz`in diğer büyük zeytin üreticisi ülkeler, ülkelerindeki dahilde işleme rejimi teşvikleriyle satın alarak, Türk Zeytinyağını  ambalaja koyarak  ABD, Kanada ve Japonya gibi  büyük zeytinyağı ithalatçısı ülkelere Türk firmalarımızdan daha iyi fiyatlarla pazar buluyor. Ülkemiz büyük pazarlarda kotalar ve gümrük vergilerinden dolayı, yeterince Türkiye adına ürününü satamamaktadır. AB tarafında uygulanan vergi ve kotaların Türk Zeytinyağı adına daha makul bir düzeyde olması gerektiğini iletti.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı