21 Kasım 2024 Perşembe

Mustafa Kemal Atatürk

19.Sayı Naturelka’nın Hikayesi

Naturelka’nın Hikayesi

Her şey Kestane ile başladı aslında. Bizler evimizden, besin değerleri yüksek, vitamin ve mineral zengini kestaneyi eksik etmeyen bir aileyiz. Ve bu kıymetli ürünün de ticaretini yapmaya başlayarak koyulduk yola. Kestane ticareti yaptığımız dönemde, Türkiye kestane üretiminin 3 te 1 ini tek başına karşılayan Aydın’ın ne yazık ki bu sağlık deposu ürün ile pek de bir arada anılmadığını gördük.  Bu da bizleri oldukça üzdü tabi ki. Bunun tek bir çözümü vardı o da yerel bir MARKA yaratmak. Bu kıymetli ürünü işlemek (katma değer kazandırmak) ve kendi markamızı yaratmaya karar verdik. İlk olarak Kestane şekeri nasıl yaparız diye araştırmalar yaparken İtalya’da Kestane unu ürünüyle karşılaştık. Bu ürünün “Doğal olarak Glütensiz” olması bizleri heyecanlandırdı. Çünkü o dönemlerde ekranlarda beslenme uzmanları ve diyetisyenler “glütensiz beslenmenin yararlarından yeni yeni bahsetmeye başlamışlardı. Sonra bu ürünün üretim süreci ile ilgili araştırmalar, çalışmalar, fizibiliteler hazırladık. Hatta glütensiz beslenme ve Kestane unu ile ilgili tezler yazmış olan akademisyenler ve profesörler ile birebir görüşmeler yaptık. . 6 ay boyunca Kestane unu ile yattık Kestane unu ile kalktık. 


 

Üretim

Daha sonra Tesadüfen 4 sene önce devlet teşvikleri ile kurulmuş ama sadece kestane ununu deneme üretimi yapmış sonrasında atıl kalmış bir tesisin varlığından haberdar olduk. İşletme Sahiplerine zar zor ulaştık. Kendilerine projemizi ve bu ürüne talip olduğumuzu anlattık. Önceleri bizi pek ciddiye almadılar. Türkiye’de bu ürünün tutmayacağını bu maceradan vazgeçme tavsiyesinde bulundular. Biz, rüzgârı almıştık arkamıza vazgeçmek olur mu? Sonrasında kendileri ile fizibilitelerimizi paylaştık ve ikna ettik. 2017 yılı sonu itibariyle Naturelka markası altındaki  tesisimiz ; Coğrafi işarete sahip Aydın Kestanesinden yılda 30 ton kestane unu üretebilecek duruma geldi.

2014 sonunda İlk mahsulü elimize aldığımızdaki sevincimiz bambaşkaydı. Hemen eve gidip kurabiye yaptık. Kızımız Asya ile ( o zaman 2 yaşını bitirmek üzereydi) bir güzel yedik. Kendimiz perakende satış yapmayı hiç düşünmedik. Büyükşehirlerdeki organik/doğal ürünler satan mağazaların kapılarını çaldık. Öncelikle satış noktalarını ikna etmemiz gerekiyordu ki ürünümüzü satabilsinler. Numuneler, konsinye ürünler bıraktık. Herkese çok farklı bir ürün olarak geldi tabi ki. Katkısız olduğu için daha bir ilgi çekti. Kestane unu ile yapılmış ekmekler, kurabiyeler ile Satış noktalarımızda son tüketiciler ile birebir tanıtımlar yaptık. Fuarlara etkinliklere ve festivallere katıldık. Sosyal medya üzerinden bloggerlara ve ünlü isimlere ve şeflere ürünler gönderdik. Destek, öneri ve görüşlerini istedik. Çok olumlu tepkiler aldık almaya da devam ediyoruz. Hep daha iyisi için farklı ama illa ki doğal olanı yapmak için kendimizi geliştirdik. Geliştirmeye de devam edeceğiz.

Meyve & Sebze tozları

Yine yurtdışında meyve & sebze tozları ürünlerini keşfettik. İki amacımız var bu ürünlerde. Birincisi pratiklik. Mutfaklarda yaptığınız yemeklere, tatlılara, ikramlara meyve ya da sebzeyi yıkamak ya da doğramak ile uğraşmadan pratik bir şekilde ürünlerimizi ekleyebilirsiniz. Diğer amacımız;  sebze ve meyve sevmeyen çocuklarımıza çaktırmadan da olsa o meyvenin veya sebzenin vitamin ve minerallerini almasını sağlamak. Mesela çocuğunuza ıspanak yediremiyorsunuz. Ona yaptığınız çorbaya ıspanak tozunu ekleyin. Daha sağlıklı bir çorba içmiş olsun. “Ispanak yemeği yapmayın onun yerine ıspanak tozunu kullanın” diye bir iddiamız yok kesinlikle. Mutfaklara hayatınızı kolaylaştıracak “doğal sihirli tozlar” sunuyoruz sadece . Mesela bir müşterimiz özel olarak bizi aramıştı “ oğluma yoğurt yediremiyordum Naturelka pancar tozunu ekledikten sonra oğlum kaşık kaşık yoğurt yiyor artık demişti. Bunlar bizleri çok mutlu eden tepkiler.

Ürünlerimizin Kullanım Alanları

Kestane unu, unun kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Tek başına ya da başka unlar ile karıştırılarak kullanılabilir. Ekmek, hamur işleri, kek, Browni, makarna sütlü tatlı, Çorba sosu vs. Hatta Avrupa’da çocuk mamalarında kullanılıyor. Diğer ürünlerimiz; Domates tozu, limon kabuğu tozu, portakal kabuğu tozu ıspanak tozu, kereviz tozu, pancar tozu, sarımsak tozu, soğan tozu, dibekte dövülmüş kırmızıbiber tozu. Meyve & sebze tozlarını baharat olarak düşünebilirsiniz. Yemeklere tatlılara, hamur işlerine, ikramlara; renk, koku ve aroma verici ürünlerdir. Ya da içecek olarak da kullanılabilir bazı ürünler. Pancar tozunu suya, süte ya da kefire karıştırın doğal bir antioksidan içeceği elde edersiniz. Mesela, Kereviz tozu diyetisyenler tarafından tuza alternatif bir ürün olarak öneriliyor. Buradaki en önemli nokta; bu ürünler temizlendikten sonra 10 dk da kapalı fırında 40 derecelik bir sıcaklıkta kurutuluyor. Bu süre ve derece önemli çünkü bu sürede minimum vitamin ve mineral kaybı oluyor. Daha sonra HİÇ BİR KATKI MADDESİ EKLENMEDEN değirmede öğütülüp toz halini alıyor.

Kestane unundan çok lezzetli puding de oluyor. Domates tozu zeytinyağı ile karıştırılınca muhteşem oluyor. Pancar ve ıspanak tozları yemeklere renklendirici olarak kullanılıyor. Endüstriyel olarak ürün tedariki yaptığımız otel, restoran ve kafeler var. Buradaki şeflerle , sosyal medyada mutfağa düşkün bloggerlar ile ve diyetisyenler ile de hep işbirliği halindeyiz 6 ay önce bir tarif kitapçığı da hazırladık. Ürünlerimizi alan müşterilerimiz bu tarif kitapçığını da ücretsiz olarak satın aldıkları yerlerden temin edebiliyorlar

2015 senesini 13 adet satış noktası ile kapatmıştık. Şu an 350 satış noktasına ulaştık. İstanbul da Ürünlerimizin dağıtımını yapan bir distribütörümüz de var. İnternette; doğal/organik ürün satan, sektörde tercih edilen lider firmalarda ürünlerimiz mevcut. Yine doğal/organik ürün satan mağaza ve butik marketlerde ürünlerimiz mevcut. 2017 sonunda kendi internet sitemizden de satışa başladık. Metro zincir marketlerde ve Carfeour Gurme Marketler de Naturelka ürünlerimize ulaşabilirsiniz.

2017  Eylül ayından itibaren diğer glütensiz unlarımız olan; Kinoa Unu, Keçiboynuzu unu, ön pişirilmiş nohut unu ürünlerimiz raflarda yerini aldı. 2018 senesinde yine Glütensiz unlara ağırlık vereceğiz. Hindistan Cevizi unu, Karabuğday unu, sarı ve kırmızı mercimek unları raflarda yerini aalack. Aslında her meyvenin ve sebzenin de toz halini çalıştık. Bunlar arasında ikna olmadıklarımız da var. Belli testlerden ve süreçlerden geçiyor tabi hepsi. Ama Endüstriyel olarak ürünlerimiz kullanan firmalara da özel üretim de yapıyoruz

2015 ylından bugüne;  Aydın Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Odasının da destekleri ile sektördeki en etkili fuarlarda ve tanıtımlarda yer aldık. Aydın Ticaret Borsası’nın destekleri ile Metro Gross Marketlerde ürünlerimiz tüketici ile buluştu ve çok güzel dönüşler alıyoruz.

 Naturelka’yı hayata geçirirken ilk hedefimiz ihracattı. Çok kolay bir süreç değil yurtdışına açılmak. 3 senede çok yol kat ettik. Eksiklerimizi tamamladık ve hep daha iyisi için çalıştık. Bundan sonrada böyle olmaya devam edecek. Bu yüzden yurtdışı firmalara numuneler göndermeye başladık bazıları ile pazarlık aşamasındayız. 2018 senesinde Naturelka mutlaka Türkiye sınır kapılarından geçecek.

 

Gluten Nedir ?

Gluten; buğday, çavdar ve arpada bulunan proteinlere denir ve Gluten ile ilgili bir rahatsızlığı olan bireylerce tüketildiğinde ters etkilere sebep olur. (karın ağrısı, kronik ishal/kabızlık, el ve ayakların karıncalanması/uyuşması, kronik yorgunluk, eklem ağrısı, sebepsiz kısırlık ve düşük kemik yoğunluğu)   Çölyak rahatsızlığı da denir buna. Ama günümüz uzmanları obezitenin, halsizliklerin hatta depresyonların baş nedeni olarak Glüteni işaret etmektedir. Bu yüzden glütensiz beslenme aslında dünyadaki en sağlıklı yaşam biçimi. Uzun yıllar önce yukarıda saydığımız tahıllarında genetiği ile oynandığı gerçeğini düşünürsek tükettiğimiz gıdalara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Biz de anne baba olduktan sonra hem tüketirken hem de üretirken çok daha seçici olmaya başladık.

 

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı