24 Şubat 2025 Pazartesi

Mustafa Kemal Atatürk

22.02.2025 7. Ulusal Pamuk Zirvesi Aydın Ticaret Borsası Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

22.02.2025 7. Ulusal Pamuk Zirvesi Aydın Ticaret Borsası Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Ulusal Pamuk Konseyi tarafından düzenlenen 7. Ulusal Pamuk Zirvesi, "Türk Pamuğunun Geleceği" temasıyla Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zirveye, Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, il protokolü, oda ve borsa başkanları, kurum müdürleri, ihracatçılar birliği başkanları, ziraat odaları temsilcileri, pamuk üreticileri ve tekstil sektörü temsilcileri katılım sağladı.

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın Ticaret Borsası ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, pamuğun Türkiye için yalnızca bir tarım ürünü değil, aynı zamanda tekstil sektörü için stratejik bir hammadde olduğuna vurgu yaptı. Türkiye'nin, dünyada pamuk üretimi ve tüketimi açısından önemli ülkeler arasında yer aldığını belirten Çondur, pamuk sektörünün büyük bir değer zinciri oluşturduğuna dikkat çekti. Son yıllarda pamuk üretiminde yaşanan dalgalanmalar, girdi maliyetlerindeki artış, küresel rekabet koşulları ve iklim değişikliği gibi faktörlerin üreticiler için temel zorluklar arasında yer aldığını ifade etti.

Çondur, “Pamuk ekim alanları 2020/21 sezonunda desteklemelerin yetersiz olmasından dolayı son kırk yılın en düşük seviyesi olan 359 bin hektara kadar gerilemişti. İzleyen 2021/22 sezonunda ekim alanları 432 bin hektara yükselmiş, 2022/23 sezonunda ise desteklemelerdeki iyileştirmeler sayesinde ekim alanları 573 bin hektara ulaşmıştır. Üreticilerimizin kurak ve sıcak iklim koşullarına ustalıkla uyum sağlaması sayesinde, tarla verimi korunmuş ve ülkemiz pamuk üretiminde 2022 yılında rekor seviyeler olan 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuk ve 1 milyon ton lif pamuk seviyesine ulaşmıştır. Ancak, küresel ve ulusal ölçekte yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle üretim maliyetleri ciddi bir şekilde artmış, buna karşın ürün fiyatları bu artışa paralel bir yükseliş göstermemiştir” dedi.

Çondur, tüketicilerin çevre dostu üretime ve doğal ürünlere olan ilgisinin arttığını, bu eğilimin küresel salgın ile daha da pekiştiğini belirterek, pamuk üretiminde izlenebilirliğin artırılması ve organik pamuk ile iyi pamuk uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı. Ayrıca, tekstil ve hazır giyim sanayilerinin hammadde konusunda dışa bağımlılığını azaltarak küresel rekabet gücünü artıracak stratejilerin uygulanması gerektiğini belirtti. "GMO Free Turkish Cotton" markasının, Türkiye için büyük bir prestij unsuru olduğunu ifade ederek, mevzuat ve uygulamalarda gerekli düzenlemelerin yapılarak yerli pamuk üretiminin iyi tarım uygulamaları ile eşitlenmesi gerektiğini söyledi.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu,
pamuk üretiminin dünya genelinde belirli iklim ve ekolojik koşullara sahip ülkelerde yoğunlaştığını belirtti.  “Dünya pamuk üretiminin %80’i Türkiye’nin de içinde bulunduğu 7 ülke tarafından gerçekleştirilmekte olup, pamuk 100’e yakın ülkede üretilmekte ve milyonlarca insana gelir sağlamaktadır. 2022 yılında küresel elyaf üretimi 116 milyon ton iken, 2023 yılında bu rakam 124 milyon tona ulaşmış ve bunun %20’sini pamuk oluşturmuştur. 2000 yılındaki 58 milyon tonluk üretim seviyesinden günümüze küresel elyaf üretimi iki katından fazla artmış olup, 2030 yılında 160 milyon tona ulaşması beklenmektedir. 2023 yılında dünyada 32,2 milyon hektarlık alanda yaklaşık 74 milyon ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşmiştir. Türkiye ise son 5 yılda ortalama 4,6 milyon dekar alanda 2,2 milyon ton kütlü pamuk üretmiş, bunun karşılığında 820 bin ton lif pamuk üretimi sağlanmıştır. Türkiye, pamuk üretiminde dünya genelinde 7. sırada yer almasına rağmen, pamuk veriminde dünya ortalamasının iki katı bir üretimle 3. sırada yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye, dünyada genetiği değiştirilmemiş (GDO’suz) pamuk üreten en büyük ülkelerden biridir” dedi.

Emiralioğlu, 2024 yılına ilişkin verileri paylaşarak, ülkemizde toplam 2,24 milyon ton kütlü pamuk üretildiğini, 322 bin ton pamuk ihracatı ile 558 milyon dolar gelir elde edildiğini ifade eden ve aynı dönemde yaklaşık 819 bin ton pamuk ithalatının 1,56 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti. Ancak, aynı dönemde tekstil ve hazır giyim ihracatının 30,8 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Emiralioğlu, bu rakamların pamuk sektörünün ülke ekonomisindeki stratejik önemini gözler önüne serdiğini ifade etti. Ülkemiz açısından stratejik önemi nedeniyle, pamuk ürününün de içinde bulunduğu 13 ürün ve 1 ürün grubunun (Yem Bitkileri) bitkisel üretim planlaması kapsamına alındığını belirten Emiralioğlu, tarımsal desteklemeler konusunda bilgilendirmede bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından, zirvenin "Planlı Üretim Modeli, Desteklemeler ve Üretimde Yaşanan Sorunlar" konulu 1. oturumu gerçekleştirildi. Oturum, Barış Kocagöz’ün moderatörlüğünde; Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Progen Tohum A.Ş. Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart, Üretici İsmail Hulusi Özbaşatak ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu’nun katılımıyla yapıldı. Oturumda, tarımsal üretimde planlama, destekleme politikaları ve sektörde karşılaşılan sorunlar ele alındı.

Zirvenin "Tekstil Sektöründe Türk Pamuğunun Yeri ve Önemi" konulu 2. oturumu, Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturuma; Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Çalık Cotton A.Ş. Ticaret Direktörü Abdurrahim Yada, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Başkanı Muzaffer Turgut Kayhan ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak katılım sağladı.  Oturumda Türk pamuğunun tekstil sektöründeki stratejik önemi, küresel pazardaki yeri, sürdürülebilir pamuk üretimi ve kalite standartları gibi konular ele alındı. Ayrıca, yerli pamuk üretiminin desteklenmesi, uluslararası rekabet gücünün artırılması ve sektörde karşılaşılan zorluklar üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Zirve, programa sponsorluk sağlayan ve konuşmacı olarak katılım gösteren konuklara plaket takdimi ile sona erdi.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı