28 Kasım 2024 Perşembe

Mustafa Kemal Atatürk

23.03.2022 Ege İhracat Buluşmaları Aydın Toplantısı’nda İhracatın Geleceği Konuşuldu

23.03.2022 Ege İhracat Buluşmaları Aydın Toplantısı’nda İhracatın Geleceği Konuşuldu

Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde Ege İhracatçı Birlikleri ve Dünya Gazetesi iş birliğinde Ege Bölgesi’nde düzenlenen Ege İhracat Buluşmaları Toplantısı’nın ikinci durağı Aydın Ticaret Borsası oldu.

Ülkemiz ve bölgemiz ihracatının sorunlarının dile getirildiği, ihracatta rekabetin sürdürülebilirliği, ihracatın geleceği ve geliştirilmesi adına atılması gereken adımlar ile bölgemiz tarımsal ürünlerin ihracat potansiyelinin konuşulduğu Ege İhracat Buluşmaları Aydın Toplantısı, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’ un açış konuşmaları ile başladı. 

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, ilimizde gerçekleştirilen tarımsal üretim verilerini ve ihracat rakamları hakkında bilgilendirmede bulundu. Çondur,”  İlimizde 3 milyon 600 bin dekar alanda tarımsal üretim yapılmaktadır. İlimiz, yağlık zeytinde 229 bin ton, incirde 180 bin ton, kestanede 24 bin ton, çilekte 66 bin ton, arpada,204 bin ton ile üretimde lider konumda bulunmakta olup pamukta 270 bin ton, enginarda 8 bin 360 ton, buğdayda 63 bin ton ile 2.sırada yer almaktadır ”dedi.

Çondur; “Zeytinyağı Prim Desteği Artırılmalıdır”

Tarımsal üretimde ürün bazında yaşanan sıkıntılara değinen ve yaklaşık 10 yıldır dile getirilen bir konu olan zeytinyağı desteklemelerinin artırılması gerektiğini belirten Çondur, zeytinyağına prim desteği beklediklerini ifade etti. Çondur, “Bu desteklemelerin acilen artırılması gerekiyor ki İtalya, İspanya gibi lider ülkelerle rekabet şansımız olsun. Ayrıca ilimizin en önemli geçim kaynaklarından olan ülkemiz ekonomisine önemli miktarda döviz getirisi sağlayan zeytinliklerin, maden şirketlerinin yağmasına açılması kabul edilemeyeceğini de belirtmek isterim ”dedi.

 Pandemi koşullarına rağmen ülkemizde 2021 yılında 225 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini ve Aydın’ın ise 2021 yılı ihracatında 1 milyar 26 milyon liralık paya sahip olduğunu belirten Çondur, ilimizde gerçekleşen tarımsal ürün ihracatının ise 2021 yılı için 241 milyon dolar olduğunu ifade etti. Aydın ilindeki birçok ürünün İzmir gümrük çıkışlı olduğunu belirten Çondur, Aydın ihracat rakamlarının mevcut açıklanan verilerin üzerinde olduğunu dile getirdi.

Çondur,” Kuru İncirde İhracat Hedefimiz Ton Başına 10 Bin Dolara Ulaşmaktır”

 Aydın ili tarımsal ürün ihracat verilerine değinen Çondur, ”İlimiz tarımsal ürünlerinin ihracat rakamlarına baktığımızda ise ülkemize yaklaşık olarak kuru incirde 86 milyon dolar, zeytinde 25 milyon dolar, çam fıstığında 27 milyon dolar, kuru kayısıda 27 milyon dolarlık bir döviz girdisi sağlamıştır. Kuru incir için ihracatta hedefimiz ton başına 10 bin dolara ulaşmaktır” dedi. Dünya lideri olduğumuz incirde ise prim desteğinin önemine vurgu yaparak incire sahip çıkılması ve prim desteği verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çondur, “Girdi Maliyetlerindeki Yaşanan Yüksek Artışlar Engellenmelidir”

 Pandemi süreci ile birlikte tarımsal üretimin öneminin anlaşıldığını vurgulayan Çondur, tarımsal üretimde ve ihracatta artan girdi maliyetlerine çözüm bulunması konusunda teşvik ve desteklerin artırılması gerektiğini belirtti. Çondur”, Pandemi süreci ile birlikte tarımsal üretimin önemi daha çok anlaşılmıştır. Ancak elektrik, doğalgaz, akaryakıt, gübre, lojistik, ambalaj gibi girdi maliyetlerindeki yaşanan yüksek artışlar engellenmelidir. Tarımsal üretimin ve ihracatın olumsuz yönde etkilenmemesi için devletimiz tarafından bu konuda derhal gerekli tedbirler alınmalı ayrıca tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için teşvik ve destekler artırılmalıdır ”dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er,  Aydın’ın tarımsal anlamda Türkiye’yi besleyen şehirlerden biri olduğunu ifade etti. Aydın’ın kuru incir, kestane, zeytinyağı ve kereviz üretiminde ülkemizde birinci sırada, çilek, enginar, turunç, börülce, mandalina da ikinci son olarak pamuk ve sofralık zeytinde üçüncü sırada olduğunu belirterek Aydın’ın ihracat verilerine değindi.

Er” Aydın 2021 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar doları aşarak 1 milyar 26 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Üretimi Aydın’da yapılan, ihracat işlemleri İzmir ve İstanbul başta olmak üzere farklı illerden yapılan ihracatımızda dikkate alındığında Aydın’ın ihracatının 1,5 milyar doları aştığını düşünüyoruz. Aydın’ın ihracatına en çok katkıyı madencilik sektörü 200 milyon dolarla yaptı. Aydınlı kuru meyve ihracatçılarımız 157 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Otomotiv yan sanayi sektörümüz ise 134 milyon dolarlık ihracat performansıyla üçüncü büyük ihracatçı sektörümüz oldu. İklimlendirme sektörümüz 128 milyon dolar, Makine sektörümüz 90 milyon dolarlık ihracatla öne çıkan diğer sektörler olarak belirlendi. Zeytin ve zeytinyağı sektörü olarak Aydın’ın ihracatına 30 milyon dolar ihracat katkısı sağladık. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimizin sofralık zeytin ihracatında birinci firmamız dahil, ilk 10’daki 5 firmamız Aydınlı ihracatçılarımızdan oluşuyor” dedi.

Er” Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Yasaklı Olması Büyük Kayıp”

2021 yılında, 24 milyon zeytin ağacımızdan 288 bin ton zeytin rekoltesi elde edildiğini,  44 bin ton sofralık zeytin üretimi olurken, zeytinyağı üretiminde 43 bin tonla Türkiye’de birinci konumunda yer aldıklarını belirten Er” Türkiye’de en çok ihracat yapan 23. İl konumundayız. Aydınımızın ihracatına Ege İhracatçı Birlikleri’ne üye katkı veren 1.114 ihracatçımızın her birine ayrı ayrı teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Bu sayının ilerleyen yıllarda daha da artmasını diliyorum. Aydınımızın ihracatının ikiye katlanması için gece-gündüz çalışıyoruz. Zeytin ve zeytinyağı ihracatının yasaklı olması büyük kayıp. Türk ihracatçısı için, Türkiye imajı için son derece olumsuz. Geçen hafta içinde ABD ve İngiltere özelinde sorular geldi. Zeytin de yasaklı listesinde gözüküyor. Bu Aydın ve ülkemiz için büyük kayıp. Riviera zeytinyağının fiyatı Ayçiçek yağının altında olmasına rağmen insanlar Ayçiçek yağını tercih ediyor. Zeytinyağı katma değerli satılmalı. Birini kısıtlayarak diğerinin tüketimini artırmak demek yerli ve milli malımızı koruyacağız derken çiftçinin, zeytin ağaçlarının varlığının gelişmesini engellemektir. Tarım Bakanlığı’nın asıl odaklanması gereken konu ihracat yasağı değil; üretimi artırmak, maliyetleri indirmek, zeytin ağaç varlığımızdan elde ettiğimiz yağı artırmaktır. İhracat yasağına karşı çıkıyoruz. İspanya’da 335 milyon ağaç varlığı var 1 milyon 408 bin ton üretimleri var. Türkiye’de 193 milyon ağaç varlığı var 235 bin ton üretim var. İtalya’da 159 milyon ağaç var 371 bin ton üretim var. Yunanistan 107 milyon ağaç varlığı 235 bin ton üretimi var. Fas 103 milyon ağaç var 158 bin ton üretim var. Tunus 76 milyon ağaç 240 bin ton üretim var. Tunus halkının yüzde 75’i Ayçiçek yağı tüketir, ürettikleri yağların yüzde 80’nini ihraç ederler. Eğer bir mal katma değerli satılabiliyorsa satılmalı yasak konulmamalı. 193 milyon ağaçtan neden bu kadar az yağ üretiliyor buna odaklanılmalıdır ”dedi.

Eskinazi," Aydın Tarımda ve Sanayide Yüksek İhracat Potansiyeline Sahip"

Aydın’ın İhracat rakamlarının 2021 yılında 1 milyar 26 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinizi, Aydın’ın tarımda ve sanayi de yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğunu belirterek 2021 ihracat rakamının ikiye katlanmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Türkiye’de ihracatın ilk olarak İzmir’de başladığını ancak ihracatı gerçekleşen ürünün Aydın İnciri olduğunu ifade eden Eskinazi, Aydın İncirinin ve pamuğunun dünyaya daha hızlı ve verimli ulaştırılması için ülkemizde ilk demiryolunun İzmir-Aydın arasında yapıldığını belirtti.

“Bugün baktığımızda madencilikten otomotive kuru meyveler kadar birçok sektörümüz Aydın ilimizin ihracatında ön sıralarda yer almaktadır.  Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2021 yılında gerçekleştirdiği 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracatta 7,8 milyar dolarlık katkı sağlayan 56 üyemizi kamuoyuna duyurmuştuk. İklimlendirme, maden, otomotiv sektörlerinde öncü, sürdürülebilirliğe yatırım yapan firmalarımızdan 6’sı Aydın’dandı. Aydınlı ihracatın yıldızlarının daha da artmasını temenni ediyoruz ”dedi.

Konuşmalarının  Aydın ihracatında ilk beş sırayı alan   Jantsa, Kaltun Madencilik, Uğur Soğutma, Qua Trading ve Alabanda Madencilik firmalarına ödülleri Ege İhracatçı birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan,  Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan,  Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ve Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin tarafından takdim edildi.

Ödül töreninin ardından DÜNYA Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde DÜNYA Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, Yazarı Erhan Aslanoğlu ve Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, ülkemizde yaşanan ihracat sorunları ve çözüm önerileri, ülkemiz ve dünya ekonomisinin mevcut durumu, Covid- 19, Ukrayna –Rusya Savaşı’nın ülkemiz ve dünya üzerindeki etkileri,  tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorun ve çözüm önerilerine değinildi. Panel soru cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı