29 Kasım 2024 Cuma

Mustafa Kemal Atatürk

23.08.2023 Aydın Ticaret Borsası’nda 2023/2024 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı Düzenlendi

23.08.2023 Aydın Ticaret Borsası’nda 2023/2024 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı Düzenlendi

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda üyelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar ve talep edilen konular üzerine değerlendirmeler yapıldı. Sorunların çözümü için atılması gereken adımların konuşulduğu toplantıda, üreticiler, tüccar ve ihracatçılar 2023/2024 incir sezonunun mevcut durumunu değerlendirdi. Gerçekleşen sektör toplantısında gündemde olan sorunların çözümü ve iletilen talepler hususunda ortak hareket etme kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmaların yürütülmesi noktasında istişarelerde bulundu.

Toplantının açılışını yapan ve moderatörlüğünü üstlenen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Borsası tarafından 2022/2023 Sezonu Kuru İncir Toplantısı sonrasında faaliyete geçirilen projelerin mevcut durumu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Çondur,”Dünya incir üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alan ülkemizde, 2022 -2023 sezonunda 67 bin 700 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir.2022 /2023 sezonunda ülkemizde toplam 84 bin 2 ton kuru incir tescili yapılmış olup bu tescilin 75 bin 16 tonu ilimizde gerçekleşmiştir.  2022 – 2023 sezonu HMS ortalama fiyatı 46.25 TL‘dir” dedi.

Çondur, Aydın Ticaret Borsası’nın her yıl düzenlediği kuru incir sektör toplantılarında, üyelerden gelen talep ve önerileri yetkili mercilere taşımayı misyon edindiğini ve sorunların çözümü noktasında üyelerin ürünlerinin katma değerini arttıracak ve yeni pazar oluşturacak çalışmalara yön verdiğini ifade etti. Çondur,” Geçtiğimiz yıl gerçekleştirmiş olduğumuz sektör toplantısı sonrasında oluşturduğumuz raporda, markalaşma, e- ticaret ve antrepo ile ilgili sorunlar gündeme alınmıştır. Buna istinaden borsamız sizlerin, fikri ve sınai mülkiyet konusunda bilgilenmelerini sağlamak, ar-ge faaliyetleri neticesinde ortaya çıkacak olan patent, faydalı model ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin, ulusal ve uluslararası mevzuat ile her türlü bilgi ve dokümana kolaylıkla erişebilmesi ve gerekli durumlarda uzman desteğinin verilebilmesi amacıyla marka ve patent danışmanlık ofisini hizmetinize sunmuştur. Yine siz değerli üyelerimizin alın teri ile ürettiği ürünlerini değerinde satabileceği, tüm alıcıların ve üreticilerin buluşabileceği Yöresel Aydın Platfomu’nu faaliyete geçirmiştir. Tamamen ücretsiz olan bu platformda ürünlerinize, firma bilgilerinize yer verilmiş ve nihai tüketicinin, yurtdışı firmalarının doğrudan sizinle iletişim kurabilmesi hedeflenmiştir. Borsamız üyesi olan çok kıymetli ihracatçı üyelerimizin talebiyle, üretiminde dünya lideri olduğumuz kuru incir başta olmak üzere, ilimizden gerçekleşen tarımsal ürünlerin ihracat sürecinde yaşadığı mağduriyeti gidermek adına borsamız, a tipi antrepomuzu yine borsamız iştiraklerinden olan ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş. bünyesinde 2023 Şubat ayı itibariyle faaliyetine başlamıştır ”dedi.

Dünya İncir Ticareti konusunda bilgilendirmede bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, kuru incir için iyi bir pazar payına ve büyüyen bir pazara sahip olması nedeniyle türk ihracatçıları için Hindistan cazip bir pazar haline geldiğini bu çerçevede uygun fiyat dengesine göre farklı gelir grubuna sahip tüketici segmentlerine ürün ihracatı yapılması mümkün olduğunu belirtti.  

Çondur,” Bu kapsamda Aydın incirinin Hindistan pazarında yer almasını sağlayabilmek adına Hindistan pazarına ihraç edeceğimiz Aydın incirimizin markalaşma sürecinin iyi yönetilmesi önemlidir. Özellikle 2024 -2025 -2026 yılında düzenlenecek olan gıda fuarlarında aydın incirimiz ile hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımını yapmak adına firmaların fuarda yer alması önem arz etmektedir. Yine Hindistan pazarı gibi rekabetin yoğun olduğu ve fiyata duyarlı pazarda uygun fiyat, kaliteli ürün /teslimat hususuna önem verilmelidir.  Nakliye ve ambalaj konularında ülkenin coğrafi konumu ve iklim şartları göz önünde bulundurulup ofis, mağaza, depo kurmak suretiyle bir dağıtım ağı oluşturulmalıdır. Hindistan pazarına satılmasında faal olarak yer alacak perakendeci firmalara yönelik olarak (süpermarket, hipermarket mağaza zinciri sahibi firmalarının) ürün ve Türk markası tanıtım çalışmalarına Türk tanıtım grubunun da katılması ve güçlü tanıtım kampanyaları hazırlaması gerekmektedir” dedi.

Aydın Ticaret Borsası’nın sektöre dair sorun, çözüm önerileri ve talepleri tespit etmek üzere gerçekleştirdiği sektör toplantıları ile konuların çözüme kavuşması için yetkili mercilerle istişarelerde bulunmaya devam edeceğini belirten Çondur,” İncir sektörü ile ilgili sorunların değerlendirilip üretim ve ihracatı geliştirecek çözüm önerilerinin konuşulacağı sektör toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyor, kuru incir sezonumuzun tüm üreticilerimize, tüccarımıza ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

2022/2023 ihracat artışında herkesin emeği olduğuna vurgu yapan Ege İhracatçı Birlikleri Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, sektör toplantısının hayırlı olmasını dileyerek,” Kuru meyve sektörü ihracatımızın 2023 yılı ilk 7 ayına bakıldığında geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyelerini korunmakta olduğu, Miktarda 260 bin ton, Değerde ise 822 milyon dolar seviyelerinde devam ettiği görülmektedir. Sezonluk olarak Kuru İncir ihracatımızı incelediğimizde, içinde bulunduğumuz 2022-23 sezonunda 19 Ağustos 2023 itibariyle; Miktar da 67,7 bin ton ile geçen sezona göre %6’lık bir artış, Değer bazında ise 242,2 milyon dolar ile yüzde 1’lik bir artış olduğu görülmektedir. Üretim ve İhracatında Dünya lideri olduğumuz kuru incirlerimizi 120 farklı ülkeye ihraç ediyoruz.  Yönetim Kurulu olarak bildiğiniz gibi, geçtiğimiz dönemde faaliyetlerine başlamış olan Kuru İncir, Kuru Kayısı ve Kuru Üzüm için oluşturduğumuz Kurullar ve Teknik Komitelerle çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Işık,” Üretime ve ürünlerimizin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik olarak 2022 yılında son bulan UR-GE projemizi 2023 yılında da yeniden başlatma kararı aldık ve katılmak isteyen firmalarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz, Aynı şekilde tanıtım amacıyla ABD pazarı başta olmak üzere hedef pazarlarımızdaki Turquality projelerimiz devam ediyoruz” dedi.  

Aydın Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, gerçekleşen kuru incir sektör toplantısında incir üretim verileri hakkında bilgilendirmede bulundu. Aydın İncirinin, ülkemizdeki AB tescilli coğrafi işarete sahip olan 13 üründen biri olmasının yanı sıra hem yaş hem de kuru meyve ihracatında önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Şanlı,” Dünya kuru incir üretim ve ticaretinde, gerek kalite ve gerekse ticaret hacmi açısından 37 bin 895 hektarlık incir üretim alanı ile ilimiz ilk sırada yer almaktadır. Bu alanın 11 bin 292 hektarında organik incir üretimi yapılmaktadır. Tüm üretim alanında 7 milyonu aşan ağaç varlığımız mevcuttur. İlimiz, 202.819 tonluk yaş incir, 64.486 tonluk kuru incir üretimiyle ülke sıralamasında 1.konumdadır” dedi.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, incir üretiminin geliştirilmesi için Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan çalışmalardan bahsetti. Şanlı,” Son beş yılda il genelinde; teşkilatımızca yürütülen projeler dahilinde yaklaşık 53 bin adet incir fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiş; Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle 37.750 adet incir kurutma kereveti, 3.400 adet örtü file ve 27.450 adet ekşilik böceği tuzağı dağıtımı yapılmıştır. Yıl boyunca incir alanları; hastalık, zararlı ve fenolojik yönden kontrol edilmektedir” dedi.

2023/2024 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı’nın 2.oturumunda ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu ADÜ Gıda Mühendisliği: İncir Üzerine Yürütülen Çalışmalar konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ardından Özener Marka ve Patent Danışmanlık Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener Kayabaşı Kuru İncir ’de Markalaşma Süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Sunumların sona ermesiyle birlikte Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un moderatörlüğünde; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Çiçek ve Aydın Tarım İl ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal, konuşmacı olarak katıldı. Kuru incirde yaşanan sorunlar ve talep edilen konular cevaplandırıldı.

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin alındığı, talep edilen konuların ele alındığı toplantı soru – cevap bölümü ile sona erdi.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı