29 Ocak 2025 Çarşamba
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Ülgen, Balatçık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytinyağı Sezon Açılışı Festivali'ne katılım sağladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan festivalin açılışında konuşan Balatçık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaya, kooperatif olarak zeytinyağının kaliteli ve yüksek standartlarda üretilmesi için özverili çalışma sergilediklerini belirtti. Karakaya, festivale katılım sağlayan konuklara teşekkürlerini iletti.
Festivalin açılış konuşmalarında konuşan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, zeytinyağının sadece sofralarımızı zenginleştiren bir lezzet olmadığını aynı zamanda kültürümüzün, sağlığımızın ve bölgemizin ekonomik gücünün temel unsurlarından olduğunu belirtti. Çondur,”İlimiz tarımsal ürünlerinin ülkemizde ve dünya çapında tanınması adına coğrafi işaret çalışmalarına önem veren borsamız, türk patent ve marka kurumu tarafından tescil ettirdiği aydın memecik zeytinyağını, 5 Şubat 2024 tarihinde avrupa birliği’nde de tescilini sağlamıştır.Bu tescil, aydın memecik zeytinyağının kalitesini yalnızca onaylamakla kalmayıp, aynı zamanda bu değerli ürünümüzün korunmasına ve uluslararası pazarlarda daha geniş bir kitle tarafından tanınmasına olanak sağlamaktadır”dedi.
Çondur aynı zamanda Aydın Ticaret Borsası olarak Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından akredite edilmiş tadım panelistleriyle, ülkemizin 32 ilinde Aydın Memecik Zeytinyağı Tadım ve Tanıtım Günleri düznelediklerini, Aydın Memecik Zeytinyağının ayırt edici özelliklerini nihai tüketicilere aktardıklarını belirtti.
Son günlerde ülkemizin gündemini meşgül eden Taklit ve Tağşişli ürünlerle ilgili konuşan Çondur, taklit ve tağşiş yapan firmaların caydırıcı cezalar alması konusunda yetkili mercilerle gerekli görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş,” Bu yıl da bin bir emekle üretilen zeytinlerin toplanıp Homeros’un ifadesiyle ’Altın Sıvı’ yani zeytinyağına dönüşme vakti geldi. Geçtiğimiz yıl, Aydın ilimizde yaklaşık 51 bin ton sofralık, 122 bin ton yağlık zeytin üretimi gerçekleşti. Bu yıl ise zeytinin ’var’ yılı olması sebebiyle bu rakamın daha fazla olacağı beklentisi içerisindeyiz. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerimizle yaklaşık 17 bin hektar alanda zeytin entegre mücadele çalışmaları yürütmekteyiz. Bu alanda Aydın ilimiz ülke sıralamasında birinci konumdadır. Ayrıca üreticilerimize yönelik eğitimler düzenlenmekte ve zeytinyağımızın kalitesini koruyarak değerini bulması için işletme denetimleri gerçekleştirmekteyiz. Kalite, zeytinyağındaki en önemli kriterdir. Zeytinyağının kalitesini de aslında zeytin yetiştirmeyi aklımıza koyduğumuz andan başlayarak sofralarımıza gelene kadar ki süreç belirlemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, ülkemiz tarımı için çalışırken tarımsal örgütlerimizde en kıymetli paydaşlarımızdandır. Son yıllarda, yaşanan krizler sonucunda, gıdanın çatala gelene kadarki yolculuğunda, yaşanan sorunların çözümü için özellikle kooperatiflerimize, önemli roller biçilmektedir. Yüklendikleri bu büyük sorumlulukla doğru yönetilen, ortaklarının güvenini kazanan kooperatiflerin ülkemiz tarımı için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Balatçık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz gibi iyi örneklerin, ilimiz ve ülkemiz tarımının geleceği için artmasını arzu ediyoruz. Başta kooperatifimiz olmak üzere festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyor, sezonun sektörümüz için bereketli ve bol kazançlı geçmesini diliyorum" dedi.
Festival boyunca Aydın Ticaret Borsası Tadım Panelistleri tarafından tadım eğitimi verildi. Doğru ve kaliteli zeytinyağının ayırt edici özellikleri stant ziyaretçilerine anlatıldı