02 Ocak 2025 Perşembe

Mustafa Kemal Atatürk

26.12.2024 KOSGEB Girişimci Destek Programı

Sayın Üyemiz; 

KOSGEB'den iletiletilen ilgili yazıda; Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği 3. Dönem Başvuruları Başladığı belirtilmiştir. 

İŞ KURMA DESTEĞİ
KOSGEB’in Desteklediği Sektörlerde (Liste www.kosgeb.gov.tr adresinde mevcuttur.) İlk defa işyeri açan veya Son 3 yıl içerisinde gerçek kişi statüsünde bir işletmesi olmayan ve tüzel kişi statüsünde bir işletmede %25 ve üzeri ortaklığı olmayan girişimcinin kurduğu ve kuruluşundan itibaren 1 yılı dolmamış işletmeler, girişimcileri tarafından www.kosgeb.gov.tr adresinden Çevrimiçi Geleneksel Girişimcilik Eğitimini aldıktan sonra İŞ KURMA DESTEĞİ’ne başvuru yapabilir. Sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelerde girişimci en az %50 hisseye ve işletmeyi münferiden temsil yetkisine sahip olmalıdır. Başvuruları değerlendirme sonucu KOSGEB tarafından kabul olan işletmelere;
A) KURULUŞ DESTEĞİ (GERİ ÖDEMESİZ HİBE)
Gerçek Kişi Statüsündeki İşletmeye 10.000 TL.
Sermaye Şirketi Statüsünde Kurulmuş İşletmeye 20.000 TL. destek verilir.
(Girişimcinin 30 yaş altı Genç, Kadın, %40 ve üzeri Engelli, Gazi, Şehit yakını olması durumunda 10.000 TL ilave edilir.)
B) PERSONEL GİDERİ DESTEĞİ (GERİ ÖDEMESİZ HİBE) 3 dönem (Yıl)
İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1’inci yıl birinci dönem, 2’inci yıl ikinci dönem ve 3’üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyeti kadar destek sağlanır.
2. İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ 1.500.000 TL* (GERİ ÖDEMELİ DESTEK) (Destek oranı %80)
(Bu destek çağrı esaslı destek olup çağrı dönemlerinde başvuru yapılabilir.
2024/2 Çağrı dönemi 1-30 Ağustos 2024 tarihleri arasındadır.
*(Girişimcinin 30 yaş altı Genç, Kadın, %40 ve üzeri Engelli, Gazi, Şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000 TL ilave edilir.)
Bu destek NACE Rev2’ye göre Kısım C İmalat, Bölüm 61-Telekomünikasyon, Bölüm 62- Bilgisayar programlama ve danışmanlık faaliyetleri, Bölüm 63- Bilgi hizmet faaliyetleri veya Bölüm 72- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde; kuruluşundan itibaren 3 yılı dolmamış işletmeler, girişimcileri tarafından www.kosgeb.gov.tr adresinden hem Çevrimiçi Geleneksel Girişimci Eğitimi hem de İleri Girişimcilik Eğitimini alındıktan sonra işletmenin faaliyet konusuna yönelik 36 aylık (3’er aylık dönemler halinde 12 dönem) bir proje ile İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ’ne başvuru yapabilir. Sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelerde girişimci en az %50 hisseye ve işletmeyi münferiden temsil yetkisine sahip olmalıdır.
Destek başvuruları ön değerlendirme, Kurul ve Jüri değerlendirmesi sonucu kabul veya red edilir. Başvurusu kabul edilen işletmeden destek ödemesinden önce KOSGEB Geri Ödemeli Destekleri İle Erken Ödemede Teminat Uygulaması Usul ve Esaslarında yer alan şartlara uygun şekilde Teminat veya Borç Taahhütnamesi alınır. Proje süresinin bitiş tarihinden sonra 6 ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte geri ödemesi yapılır.
A) PERSONEL GİDERLERİ DESTEĞİ
Proje süresi içerisinde proje ile ilişkilendirilmiş personeller için aylık olarak sigorta pirimine esas kazancının destek oranı ile (%80) çarpımı sonucu destek verilir. Her bir personel için aylık destek üst limiti 1 aylık brüt asgari ücretin işverene maliyetinin 2 katını geçemez. (Üst limit: 500.000 TL)
B) MAKİNE TECHİZAT VE KALIP GİDERLERİ DESTEĞİ
Desteklenen projesi ile ilgili olarak proje süresi içerisinde satın alınan yeni makine – teçhizat ve kalıp giderleri ile yeni olmayan ancak elektrik motorları en az IE2 verim sınıfında olan makine giderleri desteklenir. (Üst limit: 3.500.000 TL)
C) YAZILIM GİDERLERİ DESTEĞİ
Desteklenen proje konusu ile ilgili olarak, proje süresi içerisinde satın alınan yazılımın lisans bedeli/buluttan erişim hakkı bedeli/zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için destek sağlanır. (Üst limit: 500.000 TL)
D) HİZMET ALIMI GİDERLERİ DESTEĞİ
Desteklenen proje konusu ile ilgili olarak proje süresi içerisinde satın alacağı Eğitim, Danışmanlık Ve Yönderlik, Belgelendirme, Test Ve Analiz, Pazarlama, Tasarım, Sınai Mülkiyet Hakları gider türlerinde destek verilir.
ÇEVİRİMİÇİ GİRİŞİMCİ EĞİTİMLERİ
KOSGEB’in resmi internet sayfası olan www.kosgeb.gov.tr adresinde Çevrimiçi Eğitimler bölümünden E devlet şifresiyle giriş yapılır. Gerekli dokümanlar indirilip okunarak, ders videoları izlenerek ve bölüm sonlarındaki çoktan seçmeli testler yapılarak eğitimler alınır.

Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.

Saygılarımızla, 

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı