30 Aralık 2024 Pazartesi

Mustafa Kemal Atatürk

26. Sayı Başarı Hikayesi "Dünden Bugüne..."

DÜNDEN BUGÜNE…

Aslında bütün aile şirketlerinde öykü aynıdır. Her şey küçük bir atölyede başlar, ardından üretim gelir. Bunu, büyüme ve yeni şirketler izler.

Ancak İbrahim POLAT tarafından temelleri Aydın’da atılan Polat Makina’nın öyküsü biraz farklı. Azimle beslenen, emekle yükselen, teknolojiyle güçlenen 40 yıllık bir başarının öyküsü bu...

“Benim hayallerim var “ gün ışığına çıkmamış.  Şeker  tadında,  ufuk çizgisinde, bulut renginde. Denizler kadar engin, yarına geleceğe ilişkin beni ben yapacağına inandığım hayallerim var” diyerek başladı serüvenine. Önce tek başına, ardından kardeşlerini de yanına alarak birken 3 oldu sonra çoğaldı 10-20 oldu şimdi ise 1000’i aşan çalışanıyla Aydın sanayisinin temel taşını oluşturdu. Hayallerinin peşinden gitti, polat makina olarak 5 kıtada 40’ın üzerinden ülkeye sadece makinalarını ihraç etmekle kalmadı Türk’ün dostluğunu ve güvenini de taşıdı

1956 tarihinde ılık bir ilkbahar günü Aydın’ın merkez Çiftlik köyünde doğdu İbrahim POLAT 4 çocuklu çiftçi bir ailenin 2. çocuğu olarak. Topraktan sağlıyordu geçimini babası varlıklı sayılmazdı. Geçim sıkıntısı nedeniyle ilkokulu anca okuyabildi, çok istemesine rağmen eğitim hayatının devamını getiremedi.

Doğduğu Çiftlik köyünde ilkokulu bitirince çiftçi babası tarafından Aydın sanayi bölgesinde  bir soğuk demirci ustasının yanına ‘Eti de kemiği de senin’ diye verildi İbrahim Polat. 1 yıl hem sanayiyi tanıdı, hem soğuk demirciliği öğrendi ustasından. Ama öğrenmeye olan açlığı, hep daha iyisini yapma arzusu onu yeni arayışlara sevk etti.

Soğuk demir işinin dışında ne yapabilirim diye gezinirken sanayi sitesi içinde çırçır makina otomasyonu yapan bir ustayı gözüne kestirdi.” artık burada çalışmalıyım, bu işi de öğrenmeliyim dedi ve kolları sıvadı. İşini de ustasını da kendi seçti kısaca…

Çocuk yaşta olmasına rağmen hedefleri büyüktü. Ağır ama emin adımlarla ilerledi hayalini kurduğu geleceğine. Çırçır makinası ustasının yanında tam tamına 8 yıl kaldı. Orada teknik resim okumasını ve teknik resmi karakalem çalışmasını öğrendi. Teknik resim öğrenmiş olmak kendine olan güvenini daha da arttırdı İbrahim Polat’ın. Artık birçok işi kendi başına, hedef odaklı ve kararlı yapmaya başladı…

11 yaşından 20 yaşına kadar sanayideydi. Hamdı pişti ,metalle haşır neşir olup ona adeta yeniden can verdi. Sanayide devam ederken celp kararı geldi askere gitti İbrahim Polat. Burada da farkını hissettirmeyi başardı.

Başarılı bir askerlik döneminin ardından yeniden ekmek teknesine yani sanayideki ustasının yanına döndü. 3 ay daha çalıştı yanında, sonra dükkan açmak için kendinden icazet istedi. Henüz hazır olmadığını belirtti ustası ve biraz daha çalışması konusunda ikna etti. 6 ay daha sabretti ve sonunda yine gitti ustasının yanına dükkan açma isteğini yeniden dile getirdi. Bu kez tamam dedi ustası, icazeti almıştı fakat dükkan açacak maddi gücü yoktu .

Kafasına koymuştu, bir şeyler yapmalıydı… Abisi Mustafa Polat’ın marangoz dükkanının içinde bir köşe istedi kendine. Polat grup şirketlerinin temeli işte o 4,5 metrekarelik alanda 3 Şubat 1978 yılında atıldı…

Kendine ait soğuk demirci atölyesini kurdu. Para konusunda o kadar sıkıntıdaydı ki atölyesinin takımlarını bile dostları aldı. Başarabileceğine güveni sonsuzdu arkadaşlarının “İbrahim bir işe girmişse kesin başarı da arkasından gelir “ diyorlardı.

Siparişler arka arkaya geldi, kısa sürede 4,5 metrekarelik dükkanı 20 metrekareye çevirdi, İbrahim Polat; yeni şeyler üretip kazancı arttıkça hırsları daha da kamçılandı ve 1980 yılında 40 metrekarelik atölyesini kiraladı. Hedefleri büyüktü mıcır eleme yıkama tesisleri ve çırçır fabrikası otomasyon tesisleri yapmaya başladı.

Artık Aydın’ın en zor işleri ona geliyor kentte sözü edilen bir sanayici oluyordu. 1980 -82 yılları arasında Çelik Konstrüksiyon, çatı, bina işleri yapmaya başladı.1982 yılında kente ilk köntinü sitem zeytin yağı makinasının gelmesiyle hayatı tamamen değişti İbrahim Polat’ın . Gördüğü teknoloji karşısında hayranlığını gizleyemeyen Polat “bende yapmalıyım “ dedi ve çevresindekilerin alaycı bakışlarına aldırış etmeden kolları sıvadı. Parasının yettiği ölçüde 15 gün içerisinde aynı makinayı yaptı. Kurulum için gelen İtalyan gördükleri karşısında şaşkına döndü.

1982’den 1992’ye kadar, kendini ve teknolojisini sürekli geliştiren dekantör ve seperatör hariç diğer üniteler üzerinde çalışmalar yapan İbrahim Polat 10 yıl sonunda yaptığı birikimle 17 takım makinasını yaptı. Kendini müthiş mutlu, gururlu hissediyordu.

İbrahim Polat, küçük bir atölyede başladığı başarı dolu hikayesini 1993 yılında Polat Makinayı Anonim şirket boyutuna getirerek taçlandırdı. Aynı yıl modern zeytinyağı sıkma tesislerini yabancı firmaların kalitesinde üretmek gibi iddialı bir düşünce ile kontinü sistem zeytin sıkma Makinasi üretimine başladı.

Ses getiren faaliyetleri sonucunda her geçen gün daha da büyüyen Polat Makina 1998 yılında bünyesine POLAT GRUP REDÜKTÖR firmasını kattı

Polat Group Redüktör San.ve Tic.A.Ş. 1998 yılında Polat Makine Sanayi ve Tic.A.Ş. bünyesinde üretim faaliyetine başladı, kısa zamanda gösterdiği büyüme ve gelişim neticesinde 2004 yılında ayrı bir tüzel kişilik kazandırılarak faaliyetini devam ettirdi.  Faaliyetine başladığından bugüne kriz dönemleri dahil göz kamaştıran bir büyüme trendine sahip olan PGR bugün yurtiçi pazarda markalaşma sürecinde ciddi bir yol kaydederek sektörde öncü firma haline gelmiş, ayrıca Almanya başta olmak üzere 5 kıta’da 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapan bir firma konumunu almıştır.

Astim Organize Sanayi bölgesinde yıllık 250.000 adet redüktör üretim kapasitesi, 15.000 m2 merkez fabrika alanı, Aydın Umurlu Organize Sanayi bölgesinde 20.000 m² montaj fabrikası, yaklaşık 300 çalışanı, yurtiçinde Ankara’da ve İstanbul’da şubeleri , yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda bayilik ve distrübitörlükleri, 2014 yılından bu yana Almanya’da 5.000 m² alana kurulmuş PGR Gmbh montaj fabrikası ile faaliyetine devam etmektedir.

Hedef belli, Zeytinyağı kontinü sisteminde dünya devleri arasında yer almak.

Bu hedef doğrultusunda emin adımlara ilerleyen Polat makina kendi ürettiği redüktörlerle piyasada etkisini daha da arttırdı. Prototip olarak üretilmeye başlanan redüktörler 30 bin m²’lik kapalı alan ve CNC üretim tezgahlarına sahip eğitilmiş teknik kadrosuyla 2000’li yılların başından beri hem POLAT MAKİNA’nın hem de değişik sanayi alanındaki üreticilerin redüktör ihtiyaçlarını karşılıyor

Gelecek’de bir gün gelecek” prensibini kendine yol haritası eden İbrahim POLAT zengin üretim potansiyelini, ürün çeşitliliğine de yansıtmayı hedefleyerek 2002 yılında tesislerine Oluklu Mukavva Ambalaj Tesisi AYKUTSAN A.Ş’yi de kattı.

 2003 yılında örnek tesis olarak kurduğu POLAT TARIM LTD. ŞTİ, 240 ton/gün kapasiteli Zeytin Sıkma Tesisi ile de üreticinin ihtiyaçlarını ve Makina’nin mükemmelliğini araştırmasını yapmakta ve daha iyiyi arayışını sürdürmektedir. Yurtdışında ilk satış ofisini 2012’de Yunanistan’da açan Polat, Eylül 2014’te ise Almanya’da ilk fabrikasını kurdu.

Hayal ederek başladı yolculuğuna İbrahim Polat hayallerinin peşinden koştu .Aşkla yaptı yaşamını biriktirdi ,biriktirdiklerini birleştirdi, birleştirdiklerini paylaştı artarak çoğaldı .

 4,5 metrekarelik alanda başladığı  yolculuğunu doğup büyüdüğü topraklarda 88 bin metrekarelik alanda sürdüren İbrahim Polat , 4’ü yurtdışı (Almanya ,Yunanistan, Fas ,İtalya) 6’si yurt içinde olmak üzere  farklı sektörlere hitap eden toplam 10 şirket kurdu .Grup şirketleri olarak 5 kıtada 80 ülkeye ihracat yaparak Polat markasını dünya ile tanıştırdı

 Pek çok ilkin altında da  İbrahim Polat dolayışıyla Polat Makina imzasını görmek mümkündür…2005 yılında Türkiye’nin ilk full otomatik Süt Seperatörü, İlk maden Dekantörü ve Türkiye Petrollerinin ilk yerli endüstriyel dekantörü Polat imzasını taşımaktadır.

HEDEF VE PRENSİPLER 

Yılların verdiği tecrübeyi teknolojiyle harmanlayan Polat Makine kalitede, hizmette, müşteri ilişkilerinde en iyi olmak ve kamuoyunda sahip olduğu bu imajı korumak hedefindedir

Müşterilerimiz için değer yaratmak, beklentilerine kalite ve istikrarla karşılık vermek ilk önceliğimizdir. Ürünlerimize sahip çıkmak ve satış sonrasında da müşterilerimizin yanında olmak görevimizdir. Öz değerlerimiz tevazu, insana ve emeğe saygı, halka yakınlık, sosyal sorumluluk bilinciyle kurumsal yönetimi gerçekleştirmektir.

Bugünün insanına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek, öncüsü olduğumuz ve vazgeçemeyeceğimiz bir başka temel ilkemizdir. Üzerinde yaşadığımız dünyanın değerini biliyor, ürettiğimiz tüm ürünlerde çevre koruma bilinciyle davranıp, bu bilinci yaymayı görev ediniyoruz.

Nereden gelip nereye ulaşma hedefinde olduğunu çok iyi bilen bir şirketiz.

Azimle büyüyen, emekle yükselen, teknolojiyle güçlenen firmamız, bugün geldiği yeri yılmadan çalışmasına ve emektarlarına borçludur. Ürün ve hizmetlerimizin kalitesi çalışanlarımızın kalitesiyle başlar.

En iyi personeli ve yetişkin insan gücünü istihdam etmek, insanımızın yeteneklerinden, gücünden ve yaratıcılığından azami fayda sağlamak; verimliliklerini artırmak, gelişmelerine imkan tanımak ve işbirliği ve dayanışmanın yeşerdiği bir çalışma ortamı yaratmak Polat grubun gelişmek için benimsediği en önemli prensiptir.

“Geleceği geleceğe bırakmamak için gelecek şimdi” sözünü kendine yol haritası edinen Polat Makina farklılıklar ve farkındalıklar yaratarak rakiplerinden kalıcı üstünlüklerle ayrılmaktadır.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı