30 Kasım 2024 Cumartesi
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsal yönetimi yurt çapına yaymak amacıyla sürdürdüğü faaliyetlerine devam ediyor. Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliği ile düzenlenen “Anadolu Panelleri” 27 Şubat’ta, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde Aydın’da gerçekleşti. Panelde şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarından gerçek faydayı elde edebilmelerinin davranışsal boyuttaki ilerlemeye doğrudan bağlı olduğuna ortak vurgu yapıldı.
Kurumsal yönetim anlayışının Türkiye’de tanınması ve gelişmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), Anadolu'da kurumsal yönetimi anlatmaya devam ediyor. Manisa’nın ardından bu yılın ikinci paneli 27 Şubat’ta Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliği, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde Aydın’da düzenlendi.
Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü ve Köşe Yazarı Vahap Munyar yaparken, açılış konuşmalarını ise TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur gerçekleştirdi.
TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Anadolu Panelleri ile TKYD’nin 21 yıldır edindiği bilgi birikimini yurt çapına yaymaya çalıştıklarını belirterek, “Dünyada ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin kurumsal yönetim kavramının, ülkelerin ve kurumların rekabetçiliğini devam ettirebilmeleri için, ne derece önemli bir araç olduğunu biliyoruz. TKYD olarak kurumsal yönetim temel bileşenlerinin daha iyi anlaşıldığı, daha fazla içselleştirildiği ve gerçek anlamda hayata geçirildiği bir anlayışın yerleşmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. İşte bu amaçla Anadolu’daki illere bizzat giderek toplantılar gerçekleştirip kurumsal yönetimi anlatmaya çalışıyoruz.
Şirketlerimizin kurumsal yönetim uygulamalarından gerçek faydayı elde edebilmeleri davranışsal boyuttaki ilerlemeye doğrudan bağlı. Bu alandaki engelleri aşmak için hep birlikte mücadele etmemiz, sonuç almak için son derece önemli.
Kurumsal yönetim, iyi yönetim diye tanımladığımız noktada işletmelerin var olduğu tarihe kadar uzanan bir kavram binlerce yıldır var. Kurumsal yönetim temel hedefte şirketlerin ki o piyasalarda çok daha önemli çünkü neredeyse yüzde yüzünün halka açık olduğu şirketler aile şirketleri. Kurumsallaşma bir yaşam biçimi, bir kültürdür. Kurumsallaşmanın tek bir çözümü ve tek bir ilacı yok. İyi, kötü çok örnekler var. Kurumsallaşma macerasına çıkarken, kurumsallaşma seviyesi birbirinden çok farklıdır dolayısıyla neyi neden örnek aldığınız çok önemli. Ama kimi örnek alırsanız alın sonuçta mutlaka ve mutlaka kendi gerçeklerinizle bunun bağdaşması lazım.” dedi.
Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş; “Kurumsal Yönetim, bir işletmenin etik değerlere uygun, şeffaf, hesap verebilir ve paydaşlarının beklentilerini dikkate alan bir yönetim anlayışını ifade eder. Bu, sadece finansal başarıyı değil, aynı zamanda şirketin toplumsal sorumluluklarını da göz önünde bulundurmayı gerektirir. Günümüzde şirketler, sadece kâr amacı gütmekle kalmayıp, aynı zamanda çalışanları ile birlikte çevresel ve sosyal etkilerini de değerlendirerek uzun vadeli başarıya odaklanmak durumundadırlar. İş insanları olarak, iş dünyamızın bu önemli konulara nasıl etkin bir şekilde cevap verebileceğini tartışmak ve çözüm yolları bulmak amacıyla buradayız. Hep birlikte, daha güçlü, daha adil ve daha sürdürülebilir bir iş dünyası için çaba göstermeye devam etmeliyiz. 1141 sanayici üyemiz ile geleceğin iş dünyasına ve teknolojilerine yatırımlarımızı yapmalıyız ki şirketlerimiz değişime hazırlıklı olsun.” şeklinde konuştu.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “İşletmelerimizin faaliyetlerini, kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturabilmesi için kurumsal yönetim büyük önem arz etmektedir. Kurumsal yönetim, yönetim yapılarının ilişki içinde oldukları tüm kesimlere güven verici nitelikte olmasını sağlar. Şirketlerde adillik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin uygulanmasını sağlayan kurumsal yönetim, işletmelerde başarının ve devamlılığın anahtarıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Türkiye Raporu Direktörü & TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki Türkiye’nin Politik ve Ekonomik Gündemi ile ilgili konuşma yaptı. Selçuki, “Dünya 2024 yılına beklemediğimiz gelişmelerle girdi. Avrupa'da bir ülke diğerini işgal etti. Diğer taraftan dünyada Türkiye'nin de ticari tedarik zincirlerinin yine erişimini yakından etkileyebilecek gelişmeler oluyor. Dünyada dünya nüfusunun yarısı yaklaşık 3 milyar insan 2024 yılı içerisinde oy kullanacak. Bu ne demek; uzun süreli bir ekonomik kötü gidişattan sonra dünyanın demokratik veya yarı demokratik ülkelerinde seçmenler sandığa giderek liderlerini belirleyecekler. Dünyada 2024 yılı bittiğinde küresel liderlerin baştan sona değişme ihtimali ile karşı karşıyayız.
Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren bütün bu seçimler arasında 2024 Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri de var. Dünya ekonomik olarak birtakım küresel belirsizliklerden geçerken, politik olarak da birçok belirsizlikle karşı karşıya kalacağız.
Türkiye ekonomisine bakıldığında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, makro ihtiyacı politikalar sıkı para politikası tarafında gerçek bir irade ortaya koydu. Kısa vadede beklediğimiz o yabancı paraya çok ihtiyacımız var şu anda ve o para içeri gelmiyor. İhtiyacımız olan reformlarda çok limitli alanlarda girişimler yapılıyor. En önemsediğim Türkiye'de hem kayıt dışı hem de kara para konusunda ciddi bir mücadele var. Bunlar tabii ki ülke kredibilitemizi de yükseltecek gelişmeler.
Küresel sistemin yapısı değişiyor, yani ticaret anlaşmaları, tedarik zincirleri, değer zincirleri lojistik imkanlar bunların hepsinin kuralları yeniden belirleniyor. Türkiye bölgesinde en kuvvetli üretim altyapısına sahip, en gelişmiş ve beşeri sermayeye sahip bir ülke. Finansmana erişimin kuralları için de, daha nitelikli daha iyi büyümek için yatırım alabileceğimiz finansmana erişim sağlayabilmek için de bu kurumsal yönetim kurallar bütününe ihtiyacımız var. Bizim tek şansımız rakiplerimize göre daha kaliteli, daha ucuz malı veya daha kaliteli ama daha pahalı malı satarak rekabetçi gücümüzü arttırarak dünyadaki pastadan daha fazla pay almaktan geçiyor. Bu nedenle kurumsal yönetim ilkelerini çok önemsiyorum.” dedi.
Jantsa Jant Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çercioğlu ise; “Hesap verilebilirlik konusunda patrona hesap sorabilen çok zor Türkiye'de. Ben de patronum, benim şirketim halka açık dolayısıyla 3 ayda bir hesap veriyorum ve çok sayıda ortağa hesap vermek zorundayım. Halka arz olduğunuz zaman SPK’nın gerektirdiği kriterleri sağlamanız için şeffaf ve hesap verilebilir olmanız lazım. Kurumsallaşma konusunda bize katkı sağlayabilecek olan devletimizin Turquality programı var ve arkadaşlarımın bu programa girmelerini şiddetle tavsiye ederim. Sadece kendi markasının dünya markası olması konusuna değil aynı zamanda tüm Turquality programının kurumsallaşma kriterleri var ve bu kriterler bağımsız denetim kurumları tarafından denetleniyor.” dedi.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci de; “Aile şirketlerinde adil olmak çok önemli. Daha ataerkil ailelerden gelen yönetimler, başladıklarında biraz erkek gibi yönetme algısı oluşturuluyor ancak ben buna inanmıyorum. İş hayatında kadınların bakış açısı çok farklılık yarattı. En güzeli kadın ve erkek yöneticilerle ortak bir bakış açısıyla hesap verilebilir bir sistem oluşturulması.” şeklinde konuştu.
Sadık Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Gesifed Yönetim Kurulu Başkanı, Türkonfed Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Oktay Mersin ise; “Aydın'da aile şirketiyiz. Kurumsallaşmayla ilgili merakımız son 10 yıldır Türkiye'de konuşulmaya başladıktan sonra arttı. Bakış açınızı değiştirdikten sonra kurumsallaşma konusunda daha hızlı adımlar atabiliyorsunuz. Şimdi Aydın için baktığımızda üçüncü kuşağın direksiyona geçmeye başladığı döneme geldik. Lider bizim için çok önemli. Bu lider mutlaka kalifiye bir yönetim kurulunun içerisinde yer alabilir, çalışan yönetim kurulu üyesi olabilir hiçbir şey olmasa aileyle yönetim kurulunun bağını kurabilir. Bunun için aile anayasaları bir ölçüye kadar faydalı ancak birden fazla yönetim kurulu üyesinin yönetim kurulunda aktif olarak var olması hakikaten şirketin yönü açısından çok faydalı oluyor. Yönetim kurulunun içerisinde bağımsız üyelerin olması, dışarıdan alınmış gerçekten fonksiyonel ve birikimli insanların var olması değişik bakış açıları getirecektir.” dedi.
SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Sühan Seçkin de “Şirketler için Kurumsal Yönetim Olgunluk Testi konusunda katılımcılara bilgiler aktardı.