21 Kasım 2024 Perşembe
Arakne’nin hikayesi, T.C. İçişleri Bakanlığı’nın Sivil toplum kuruluşlarına yaptığı hibe çağrısını Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’nin etkin üyelerinden Priene Danışmanlık kurucusu Şebnem Erdemir den duymalarıyla başlıyor. Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Şebnem Erdemir önderliğinde toplanan Aydın Kadın Girişimciler Kurulu Derneği Yönetimi ve proje kurulu ile ortak gerçekleştirilen beyin fırtınası sonucunda Atölye Arakne’yi hayata geçirecek program uygulanmaya başladı.
Atölyeye, mitolojide Tanrıça Athena dan daha üstün dokuma yeteneğine sahip olduğunu iddia eden ve sonucunda Athena tarafından örümceğe dönüştürülerek sonsuza kadar örgü örme işine verilen Lidyalı kız ARAKNE nin adını verdiler.
Öyle bir atölye hayal ettiler ki burada deri, hasır, örgü, tekstil çanta, şapka, eldiven vb. her türlü aksesuar tasarlansın ve üretilsin. Ayrıca atölyede iş veremedikleri ev eksenli(mücbir sebepten evde çalışmak zorunda olan) üretici kadınların, zaten bu kadınlar derneğin portföyünde yer almakta idi, evde ürettikleri her bir detay için ürün başı ücret almasını ve ev ekonomisine katkıda bulunmasını planladılar.
Projenin nihai amacı; bir yıl boyunca Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’nin işleteceği, bir yıl sonunda atölyede çalışmış yürekli bir kadına devretmek olarak belirlendi. Atölye koordinatörlüğü görevini dernek üyelerinden yaratıcı üretici mühendis Nalan Tosun yürüttü. Projenin başlangıç aşamasından bitiş aşamasına kadar olan bir yıllık süreçte Aydın Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger manevi desteğini ve değerli fikirlerini hep Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’ne hissettirdi. Aydın Ticaret Borsası başta olmak üzere MB Holding, Kaltun Madencilik ve EYS Metal sağladıkları maddi destekleri ile kadın girişimciliğini güçlendirmeye verdikleri önemin altını çizerek, projenin amacına ulaşmasında maddi desteklerini sundular.
Bir yıllık proje süresi boyunca atölyeye tüm dernek üyeleri ve ev eksenli üretici kadınlar ciddi emek harcadılar. Atölye bir yıllık proje süreci boyunca farklı modellerde çok kullanımlı ve dayanıklı market çantaları ve eşsiz tasarımlarla hasır çantalar başta olmak üzere birçok kongreye, projeye ve kuruma özel ürünler tasarlayarak üretti. Proje süresinin sonuna yaklaşıldığında Aydın Kadın Girişimciler Derneği ile Arakne koordinatörü bir araya gelerek, atölyenin devredileceği uygun kadın girişimciyi aramaya başladı.
Yapılan görüşme ve elemelerin ardından aranan arzulu, istekli, yetenekli ve hırslı kadın girişimci adayı bulundu. Ayça Ongan. Aydın Kadın Girişimciler Kurulu Derneği kurucu başkanı ve TOBB Aydın Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı/ Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Başkanı Esen Türker in mentorlüğü ve desteğiyle Ayça lı ARAKNE ilk siparişini Coca-Cola Türkiye den aldı: Arakne yeni yıl için Coca-Cola reklam vinillerinden çanta üretimini gerçekleştirdi.
Aydın Girişimci Kadınlar Derneği başvurusu ile T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından destek almaya hak kazanan Arakne Projesi aynı zamanda T.C. Aydın Valiliği , Aydın Ticaret Borsası, MB Holding, Kaltun Madencilik ve EYS Metal tarafından sağlanan maddi ve ayni destek ile projelerini başarı ile tamamlamıştır. Proje kapsamında 6’sı atölyede 56’sı ev eksenli olmak üzere 62 kadına iş imkanı sağlanmıştır.