29 Kasım 2024 Cuma
Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifleri koordinatörlüğünde Çiftçi & Üretici Tarım Teknolojileri Aydın Buluşması Türkiye İklim Akıllı Ve Rekabetçi Kalkınma Projesi Tanıtım Toplantısı düzenlendi.
Toplantıda; yeni nesil tarım teknolojileri, kırsal kesimdeki yeni nesil iş gücünün ve yeni nesil üreticilerin tarıma ilgisini artıran dijital tarım teknolojileri, geleneksel tarımın günümüz teknolojisiyle yeniden canlanabilmesini destekleyici etkiler konusunda bilgilendirmede bulunuldu. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’nin içeriği anlatıldı. Aynı zamanda fuaye alanında tarım teknoloji firmaları ürünlerini ziyaretçilere tanıttı.
Çiftçi & Üretici Tarım Teknolojileri Aydın Buluşması Türkiye İklim Akıllı Ve Rekabetçi Kalkınma Projesi Tanıtım Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Yeni nesil teknolojiler, tarım alanında çiftçilerin işini kolaylaştıran pek çok yenilik ortaya koymaktadır. Sulamadan ilaçlamaya, gübrelemeden hasada birçok konuda yapay zeka ve akıllı dijital sistemlerle verimlilik artarken aynı zamanda tasarruf da sağlanmaktadır. Bu nedenle de tarımsal üretimde teknolojiye ve teknolojinin olumlu getirilerine ihtiyaç vardır” dedi.
Kırsal kesimdeki yeni nesil iş gücünün ve yeni nesil üreticilerin tarıma ilgisini artıran dijital tarım teknolojilerinin, geleneksel tarım teknolojisiyle yeniden canlanabilmesini destekleyici etkiler yarattığını ifade eden Çondur, tarımda teknoloji kullanımının aynı zamanda tarımda sürdürülebilirliği sağladığını ifade etti.
S.S. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Genel Müdürü Vekili İsmail Peker, kooperatif olarak insan odaklı sürdürülebilir projelere önem verdiklerini, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde düzenlenen Çiftçi & Üretici Tarım Teknolojileri Aydın Buluşması Türkiye İklim Akıllı Ve Rekabetçi Kalkınma Projesi Tanıtım Toplantısı’nın verimli geçmesini temenni etti.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında, günümüz dünyasında pek çok teknolojik gelişmenin ardı ardına gerçekleştiğini, buna karşılık dünyanın iklim krizi, salgın hastalıklar, savaş ve afetler ile önemli imtihanlardan geçtiği bir süreç yaşadığını tarımın ise bu süreçte olumlu ya da olumsuz tüm yansımaları yaşayan kritik bir sektör olduğunu belirtti.
Altıntaş,” 2006 yılından bu yana Bakanlığımızca doğal kaynakların korunması, kırsalda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayinin entegrasyonunun sağlanması ve gıda güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKDP) yürütülmektedir. Program çerçevesinde ilimiz özelinde bu zaman kadar 160 milyon TL’nin üzerinde hibe desteği verilmiştir ”dedi.
Altıntaş, bakanlığın, tarım sektöründe sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme için kapasiteyi güçlendirmek ve iklim akıllı yaklaşımların kullanılmasını teşvik etmek amacıyla “Türkiye İklim ve Akıllı ve rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’ni hayata geçirildiğini ifade etti. Altıntaş,” 4 ana bileşen üzerine kurulan ve oldukça kapsamlı bir proje olan “TUSCAP” ve projenin alt bileşenlerinden Dijital İklim Akıllı Tarım Teknolojileri çerçevesinde bir arada bulunmaktayız. Yaşadığımız süreç, tarımda maliyetlerin ve çevreye olumsuz etkilerin azalması, doğru ve zamanında karar alma, kaynakların verimli kullanılması gibi birçok artıyı beraberinde getiren tarımda teknoloji kullanımının bir gerekliliği dönüştüğünü göstermektedir. Bakanlığımızın yürüttüğü TUSCAP projesi ile pek çok tarım ürünüyle dünyada ilk sıralarda yer alan ülkemiz ve ilimizin iklim dostu yaklaşımlar ve teknolojik olanakları kullanarak tarımın gücünü daha üst seviyelere çıkaracağı inancını taşıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ve S.S. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Genel Müdürü Vekili İsmail Peker beraberindeki heyet ile birlikte Dijital Tarım firmalarının yer aldığı fuaye alanını ziyaret etti. Ziyaret sırasında firmalar, faaliyetleri konusunda heyeti bilgilendirdi.
Gün boyu devam eden etkinlikte firmalar, sunumlarını gerçekleştirdi.