21 Temmuz 2024 Pazar

30.10.2018 Aydın tarımını konuştular: Gündem pamuk fiyatları

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, yönetim kurulu  Başkan yardımcısı Cengiz Ülgen ve Meclis Başkan yardımcısı Rıza Uyar Aydın Ziraat  Odası yönetimini ziyaret ettiler. Aydın Tarının ele alındığı ziyarette özellikle  pamuk fiyatlarındaki düşüş ele alındı.

ERDEL: PAMUĞUN GERÇEK FİYATI BU DEĞİL

Aydın Ziraat Odasına kayıtlı üyeler ile Aydın Ticaret Borsası üyelerinin  Aydın tarımı için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Meçlis Başkanı Bahri Erdel “ Aydın’ın tarım ürünlerini nasıl daha iyi değerlendirebiliriz, noktasından hareketle Aydın Ziraat Odasının projelerine biz dahil oluruz, onlar bizim projelerimize dahil olurlar, ortak hedefimiz Aydın tarım ürünlerini  fazla  fazla değer kazandırmak, şu anda Aydın’da pamuk hasatı bitmek üzere, fakat fiyatları, pamuğun gerçek fiyatı değil, bazı ekonomik sıkıntılardan dolayı iplik tüccarları mal alımına yanaşmıyorlar, üreticilerimizde tarım krediye, bankalara olan borçlarından dolayı pamuğunu satmak zorunda kalıyor, fakat, acil ihtiyacı olmayan üreticimiz elindeki pamuğu satmaz biraz daha dayanabilir ise önümüzdeki günlerde pamuk fiyatları yükselecek, ve gerçek değerini bulaçaktır.”dedi.

KENDİRLİOĞLU :PAMUK FİYATI ŞU AN MALİYETİNİN ALTINDA

Aydın Ticaret Borsası yönetiminin yaptığı zirayetten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “  bizler iç içeyiz aynı ürünleri işliyor ve pazarlıyoruz, çiftçimizle ilgili neler yapabiliriz Borsamız ve diğer sivil toplum örgütleri ile beraber bu çalışma içindeyiz, Aydın ilinin yüzde ellisi çiftçi, yani hepimiz bu geminin içindeyiz, zaman zaman hep birlikte sorunlarımızı Ankara’da dile getiriyoruz, son zamanlarda yine pamukta fiyat sıkıntısı yaşıyoruz bunu her hasat döneminde yaşıyoruz,  sadece bu senenin sorunu değil, pamuğun maliyeti 4 TL civarında fakat borsada fiyat 3 TL 300  kuruş ile 3 TL 500 kuruş arasında yani maliyetinin altında bir fiyat, üreticilerimizin  zararla karşı karşıya, şu an 80 kuruş olan desteklemelerin daha yukarıları çekilmesi için beklentilerimiz var, arpa ve buğday’da iki katına  çıkarılan gübre desteklerinin  pamuk ürününe verilmesine bekliyoruz, pamuğun girdi maliyetlerini bu tür desteklerle düşürebiliriz, eğer pamuk fiyatları bu şekilde kalırsa önümüzdeki yıl olmasa bile  gelecek yıllarda pamuk ekim alanlarında azalma olacağı endişesi yaşıyoruz.” diye konuştu.