21 Aralık 2024 Cumartesi

Mustafa Kemal Atatürk

31.07.2024 Aydın Ticaret Borsası’nda 2024/2025 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı Düzenlendi

31.07.2024 Aydın Ticaret Borsası’nda 2024/2025 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı Düzenlendi

Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Türkiye'nin üretiminde dünya lideri olduğu kuru incirin 2024/2025 sezonu sektörel toplantısı yapıldı. Toplantıda, sektör temsilcileri üreticilerin, tüccarların ve ihracatçıların karşılaştığı sorunları ve talepleri değerlendirildi. Ayrıca, sorunların çözümü için atılması gereken adımlar hakkında detaylı istişarelerde bulunuldu.

Toplantıya, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi, Aydın Tarım İl ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Aydın ili oda ve borsa başkanları, kurum yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının ana gündem maddesi, kuru incir üreticilerinin ve ihracatçılarının karşılaştığı sorunlar oldu. Katılımcılar, sektördeki durum hakkında görüşlerini paylaşarak, çözüm yollarını tartıştılar. Sorunların çözümü için atılacak adımlar üzerinde mutabık kalan sektör temsilcileri, ortak hareket etme kararı aldı. Bu kapsamda, iletilen talepler doğrultusunda gerekli çalışmaların yürütülmesi için istişarelerde bulunuldu.

Toplantının açılışını yapan ve moderatörlüğünü üstlenen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Borsası tarafından 2024/2025 Sezonu Kuru İncir Toplantısı sonrasında faaliyete geçirilen projelerin mevcut durumu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Çondur,” Türkiye'nin dünya incir üretimi ve ihracatında lider konumunu koruduğu 2023/2024 sezonunda şu ana kadar, toplam 59 bin 636 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir.  Bu miktarın 50 bin 593 tonu ilimizden gönderilmiştir.2023-2024 sezonunda ülkemiz genelinde toplam 73 bin 852 ton kuru incir tescil edilmiştir. Bunun 58 bin 49 tonu ilimizde gerçekleşmiştir. 2023-2024 sezonu HMS ortalama kilogram fiyatı 98,83 tl olarak gerçekleşmiştir”dedi. Çondur, bu verilerin Aydın ili ve ülkemiz adına büyük bir başarıyı işaret ettiğini bundan sonraki süreçte de sektörün gelişimi için birlikte çalışarak önemli adımlar atılacağını vurguladı.

 Aydın Ticaret Borsası’nın her yıl düzenlediği kuru incir sektör toplantılarında, üyelerden gelen talep ve önerileri yetkili mercilere taşımayı misyon edindiğini ve sorunların çözümü noktasında üyelerin ürünlerinin katma değerini arttıracak ve yeni pazar oluşturacak çalışmalara yön verdiğini ifade eden Çondur,” Bu süreçte, sektörümüzün daha da ileriye gitmesi için birlikte çalışmanın önemini bir kez daha görmekteyiz. Sizlerden gelen geri bildirimler bizim için son derece kıymetli olup, bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. İhracatçı üyelerimizin talepleri doğrultusunda, A tipi antrepomuzu 2023 Şubat'ta faaliyete geçirdik. Dünya lideri olduğumuz kuru incir başta olmak üzere, ilimizden gönderilen tarımsal ürünlerin ihracatında yaşanan mağduriyetleri gidermek amacıyla kurulan bu antrepoda kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 2 bin ton ürün muhafaza edilmiştir”dedi.

Yurt dışından geri dönen ürünlerin tekrar işlenmesi için getirilen yeni şartlar ihracatçı firmalarımızı ciddi şekilde etkilediğini ve bu şartların arasında, 10 milyon lira ödenmiş sermaye zorunluluğu ve teminat mektubu talepleri bulunduğunu vurgulayan Çondur, ihraçatçı üyelerin bu yükümlülüklerden muaf tutulması adına Gümrükler Müdürü Mustafa Gümüş’e konuyu ilettiklerini belirtti.

Aydın Ticaret Borsası olarak üyelerinin e -ticaret, markalaşma ve pazarlama konularında bilgilenmeleri konusunda özverili bir çalışma sergilediklerini belirten Çondur, Yöresel Aydın Platformu ile Amrka Patent ve danışmanlık Ofisi hakkında sektör temsilcilerini bilgilendirdi. Çondur,” İlimiz ürünlerinin, değerinde fiyatla nihai tüketici ile buluşması adına kurmuş olduğumuz Yöresel Aydın platformumuz, ücretsiz olarak faaliyetine devam etmektedir. Amacımız üyelerimizin ticaret hayatında daha rekabetçi olabilmelerine ve ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmelerine katkı sağlamaktır.

Günümüzde markalaşma ve pazarlama, firmalar için büyük önem taşımakta ve rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu nedenle, markalaşma çalışmaları firmalar için artık zorunluluk haline gelmiştir. Üyelerimizin bu alandaki yetkinliklerini artırmak ve rekabet güçlerini yükseltmek amacıyla borsamız, Marka Patent ve Danışmanlık Ofisi'nde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bu hizmet sayesinde, üyelerimize markalaşma ve pazarlama stratejileri geliştirme, markalaşma süreçlerini yönetme konularında danışmanlık verilmektedir.  2023 yılı itibariyle danışmanlık ofisimizde toplam 29 firma ile görüşme sağlanmıştır”dedi.

Sektöre dair talep, sorun ve çözüm önerilerini tespit etmek üzere gerçekleştirdiği sektör toplantıları sonrasında tespit edilen sorunların giderilmesi amacıyla yetkili mercilerle istişarelerde bulunmaya devam edeceklerini ifade eden Çondur, “Kuru incir sezonumuzun tüm üreticilerimize, tüccarımıza ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, gerçekleşen kuru incir sektör "İncir denildiğinde akıllara Aydın, Aydın denildiğinde de akıllara incir gelir. İlimizle bu denli özdeşlemiş bir meyve olan incir, tadının yanında sınırsız faydasıyla da doğanın en önemli, en kadim meyvelerinden biridir. Önce coğrafi işaret, sonrasında da AB tescili alan Aydın incirimiz, halihazırda ülkemizin AB tescilli 21 coğrafi işaretli ürünü arasında yer almaktadır. Hem yaş hem de meyve ihracatında önemli yeri olan incir özelinde ilimiz, 38 bin hektarlık üretim alanı ve 204 bin tonluk üretimiyle ülke sıralamasında birinci konumdadır. Kuru incir, işletmelerde farklı işleme şekilleri ile katma değeri arttırılarak satışa sunulmakta olup, ilimizde kuru incir özelinde 159 adet işletme, 161 adet depo bulunmaktadır. 2023 yılında ilimizden ihracatına izin verilen kuru incir miktarı yaklaşık 50 bin tondur. Bu yılın ilk 6 aylık dönemde ise ihracatına izin verilen kuru incir miktarı 21 bin tondur. Tüm bu değerlerle kuru incir ilimizin tüm bitkisel ihracat ürünleri içinde tek başına yüzde 27'lik pay ile ilimiz ekonomisine güç katmaktadır" dedi.

İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Altıntaş, incirin tarladan paketlemeye uzanan yolculuğu boyunca en kaliteli ve katma değeri yüksek ürünü elde etme hedefiyle eğitimler gerçekleştirip sürece destek verdiklerini söyledi. Altıntaş, "Her geçen yıl daha da derinden hissettiğimiz iklim krizinin bir sonucu olarak yıl boyunca sürdürdüğümüz saha kontrollerimizde ne yazık ki çeşitli hastalık ve zararlılar da karşılaşılmakta ve tespitlerimiz sonucu gerekli uyarıları yaparak, alınacak önlemler konusunda üreticilerimizi bilgilendirmekteyiz. Refah ve bolluğun simgesi olan incirin üretiminde dünya lideri olan ülkemizin ve ilimizin konumunu korumak için var gücümüzle çalışmalarımıza kıymetli üreticilerimiz ve değerli sektör paydaşlarımızın iş birliği ve desteğiyle devam edeceğimizi ifade etmek isterim" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Dcube Döngüsel Ekonomi Danışmanlık ve Sürdürülebilirlik Ticaret A.Ş. Kurucusu Gülcan Ergün, Yeşil Sanayi TÜBİTAK /KOSGEB Çağrı Anlatımı ve İncir Yeşil Yol Haritası konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu başkanı Fevzi Çondur’un moderatörlüğünde gerçekleşen 2024/2025 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı’nın 2.oturumunda yer alan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği- Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Aydın Tarım İl ve Orman Müdürlüğü – Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal , Aydın Tarım İl ve Orman Müdürlüğü – Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Çiçekve İncir Araştırma Enstitüsü – Müdürü Birgül Ertan, sektör temsilcilerinden iletilen sorun ve talepleri cevaplandırdı.

 

 

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı