30 Ekim 2024 Çarşamba

Mustafa Kemal Atatürk

40. Sayı Zeytinyağından Daha Fazlası

Zeytinyağından Daha Fazlası

1- Merhaba Mesut Bey, öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Tam bir zeytin ve zeytinyağı sevdalısıyım. Baba tarafı Dağdeviren, anne tarafı ise zeytin ormanları ile dolu koca bir dağa adını veren Karcıdağ sülalesidir. Bereketli dağların aşkı köklerimizden geliyor. Tek dileğim bolluk ve bereketiyle büyüdüğüm bu dağların lezzetini her yere ve herkese ulaştırmak. Bu işin en mükemmelini yapmak ve kaliteyi tüm dünyaya tanıtıp dürüst bir marka olmak adına çıktım bu serüvene.

            Bir mali müşavir olarak hep hayalini kurduğum bu işe ancak 2020 yılında arkadaşım Ali Rıza CANDAN ile başlayabildim. İlk olarak bize bu işi profesyonelce destek olacak ve artık Yeşilbaşak Olea ailesinden biri olarak içimizde yer alan Ziraat Mühendisi Gizem YILDIZ ile start verdik ve bugünlere geldik.

2- Markanızın oluşumu, başlangıcı ve başarı hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?

“Zeytinyağından daha fazlası” sloganıyla üretime geçen Yeşilbaşak Olea, bugüne kadar yüksek değerli polifenol içeriği sayesinde sektöre sağladığı katma değer ve tüketiciye sunduğu aroma farkı ile öne çıkmaktadır. İşte bu vizyonla 2020 yılında, Türkiye’de hijyen ve teknolojinin tüm imkanlarıyla donatılan Yeşilbaşak Olea zeytin ve zeytinyağı tesisini Aydın’ın Çine ilçesinde sizlerle buluşturduk. Nasıl daha sağlıklı nesiller yetiştirebildiğini, nasıl boğazdan doya doya geçtiğini anlatmaya, aromasını paylaşmaya geldik… Kısacık zaman aralıklarında toplanıp, lezzeti zirvedeyken tutkuyla üretilerek şişelenen Yeşilbaşak Olea’nın yola çıkış hikâyesi bu… Benzeri olmayan üretim tesislerinde, özgünlüğüne yakışır bir şekilde, sizler için üretildi ve lezzet hikâyenize eşlik etmeye geldi…

3- Bu yolculuğa başlarken kendinize misyon edindiğiniz ilke neydi?

             Yıllardır zeytinyağı adına tüketilen ürünlerin aksine son derece natürel ve uygun koşullarda üretilmiş ürünlerimiz ile tüketicilerimizin yüzde yüz zeytinyağının tadına varmaları en büyük hedefimiz. Farklı ürün kategorilerimiz ve erişilebilir fiyatlarımızla; zeytinyağı tutkunlarının her çeşit sıcak yemek, soğuk meze ve hatta hamur işlerini bile rahatlıkla deneyimlemelerini sağlıyoruz.

4- Tüketicilerin Yeşilbaşak Olea natürel sızma zeytinyağını tercih etmelerine sebep olacak ayırt edici özellikler nelerdir?

Deneyimlerimize, tadım ve analiz sonuçlarımıza göre en faydalı ve en çok tercih edilen bölge Güney Ege Bölgesi'dir. Bu bölgenin konumu itibariyle iklimi zeytinyağının aromasını muhteşem kılar. Daha önceleri tüketime uygun olmayan, yüksek asitli düşük kalitede zeytinyağları plastik şeffaf pet şişelerde direkt üreticiden halka gibi gösterilerek satılmaktaydı. Bunların ağır kokusu ve tüketildikten sonra damakta bıraktığı kötü tat bazı tüketiciler için zeytinyağının akıllarda kötü bir tat olarak kalmasına sebep oldu. Bunu önlemek ve öncelikle doğru kriterleri açıklamak isteriz.

  Zeytinyağını kokladığınızda çimen, domates yaprağı, taze çay kokuları alırsınız. Tadına baktığınızda ağzınızda çağla, badem, taze domates tadı kalır ve dilinizin arkasında hafif bir yakıcılık hissedersiniz. Bu yakıcılık, özetlemek gerekirse, ne kadar fazla olursa zeytinyağınızın o kadar sağlıklı bileşik içerdiğini gösterir. Erken ve olgun hasat olarak ürettiğimiz zeytinyağlarımız soğuk sıkım yöntemiyle üretildiği için her iki çeşit de sağlık açısından yüksek faydalara sahiptir. Damak tadımıza göre seçim yapmamız gerekirse erken veya olgun hasat natürel sızma zeytinyağlarımızdan biri tercih edilebilir.

Erken hasat Yeşilbaşak Olea serimiz zeytinin yeşilken toplanmasıyla elde edilir, yoğun aroma ve meyvemsilik içerir. Bunun yanında taze yeşil meyvelerden alabileceğiniz yakıcılığı da hissedersiniz. Erken hasat serimizi özellikle kahvaltılarda, salatalarda, ya da pişmiş yemeklerinizi tüketirken tabağınızın üzerinde gezdirerek tüketebilirsiniz. Çiğ tüketim tabir edilen bu yöntemle zeytinyağının sağlıklı bileşikleri ve size hissettirdiği tadı, kokusu ısı görmediği için kaybolmaz.

 Olgun hasat Yeşilbaşak Olea serisi ise zeytinlerin alaca ve siyaha dönük haldeyken toplanmasıyla elde edilir. Sağlıklı bileşik içeriği yine yüksek fakat erken hasat kadar yüksek değildir. Sıcak olarak yemeklerinizde pişirerek kullanacağınız zeytinyağını olgun hasat serimizden seçmeniz mantıklı olacaktır. Pişirilerek kullanılan her yemek için olgun hasat tüketilmelidir. Bunun yanında damak tadınıza bağlı olarak erken hasatta bulunan yüksek aroma tercih sebebiniz olmazsa olgun hasat zeytinyağımızı yine çiğ olarak tüketebilirsiniz.

5- Yeşilbaşak Olea Natürel Sızma Zeytinyağı olarak markalaşmada ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Üretmiş olduğumuz bu ürünlerin eşsiz lezzetini ve akılda kalacak bir şekilde tüketicilerle buluşturmak üzere bir marka arayışına başladık. Bu süreçte markanın hem farklı bir zeytinyağı olduğunu hem de bizleri anlatan bir yapıda olması gerektiğini temel fikir olarak baz alıp araştırmaya başladık. İlk olarak firmamızın da ismi olan “YEŞİLBAŞAK OLEA” ismini düşünüp bunu marka haline getirdik. Ayrıca bu sektörde emeği çok fazla olan kadınlarımızı marka içerisinde yer alması için ikinci markamız olan “miss” (yani Bayan), “MİSSOLEA” (Bayan Zeytinyağı) olarak belirledik. Bunu belirlerken kadınların hem emeği hem de kadın ruhunun güzellikleri gibi zeytinyağının da güzelliklerini ön plana çıkarmaya çalıştık. Bununla ilgili görsel ve yazım tasarımlarını profesyonellerle birlikte şekillendirdik. Yeşilbaşakolea ve Missolea markaları hem akılda kalıcılığı hem de ihtiva etmiş olduğu lezzet, kalite, hijyen unsurlarını barındırdığı ve çağrıştırdığını düşünerek bu yolda gerekli tescillerimizi yaptık.

            Nitekim 2 yıl üst üste markalarımızın barındırmış olduğu lezzet, kalite ve hijyen unsurları bizleri Türkiye Şampiyonluğunun yanı sıra Japonya, İsrail, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde Altın Madalyayla taçlandı. 

6- Sizce kaliteli zeytinyağında tüketiciler nelere dikkat etmelidir?

Zeytinyağı, zeytin ağaçlarındaki zeytin tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Zeytinyağı o kadar hassas bir gıda ki... Kalitesini anlayabilmek için tat testi, koku testi, kıvam testi, ayrıntılı laboratuvar analiz gibi onlarca kriterden geçmesi gerekiyor. Bu sebeple kaliteli bir soğuk sıkım sızma zeytinyağını anlamak oldukça zor. Bu nedenledir ki en fazla tağşişi yapılan ürünlerden biridir zeytinyağı.

Bizler her üretimimizde empati yapıp sizlerin gözünden bakmaya her daim çabalıyoruz. Bu aşamada da zeytinyağı seçiminde nelere dikkat edilebilir. Naçizane birkaç önerimiz var.
-Tat ve koku testi; Zeytinyağı eşsiz bir nimet, bu nimetin en önemli özelliği kokusu. Bu koku Erken Hasat-Yeşil Yağda ham meyve olduğundan erik, çağla, çimen. Normal hasat zeytinyağında olgunlaşmaya başlamış meyve olduğundan meyvemsi ve yoğun zeytin kokulu oluyor. Tat anlamında ise bal gibi tatlı zeytinyağlarından kaçınmakta yarar var. Boğazın V bölgesini yakması ve yutkunduğunuzda gelen ferahlama hissi istenen bir özellik.
-Asitlik; Bu en çok karıştırılan özellik. Özellikle herhangi bir kontrol yapılmadan üretilen, genellikle plastik kaplarda satılan ürünlerin sloganı "0 asit" kavramı. 0 asit zeytinyağında istenen bir özellik değildir. Öyle olsaydı rafine zeytinyağı en kaliteli yağ olurdu. Ama tabii ki değil. Asitlik derecesi 0.1 ile 0.8 arasında yer alması Natürel Sızma özelliği için yeterli.
-Polifenol; Ne kadar yüksek Polifenol o kadar sağlık demek.

     

7- Faaliyete başladığınız günden bu zamana markanızın almış olduğu ödüller nelerdir?

Türkiye Ulusal Zeytin Konseyi'nin gerçekleştirdiği 2021 ve 2022 Zeytinyağı Kalite yarışmasında meyvemsilik dalında altın madalya ödülünü,

Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 14. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite yarışmasında altın madalya ödülünü,

Aydın Memecik Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda altın madalya ödülünü,

Aynı zamanda; London 2021, Terrolivo 2021, Japan 2022 yarışmalarında altın madalyalar aldı.

8- Pazarlama stratejiniz nasıl ilerliyor?

Her tüketicinin bir ağız tadı olduğunu düşünerek hiç yorulmadan ve usanmadan üretmiş olduğumuz zeytinyağlarını birebir tadımlar yaptırarak, farklılıklarımızı lezzet ve kalite anlamında zeytinyağının içermesi gereken tüm unsurları kendilerine anlatmaya özen gösterdik. Ayrıca çeşitli fuar ve festivallerde stantlarımızı ziyaret eden şahıs ve kurum yetkililerine özel sunumlar gerçekleştirdik. Öte yandan çeşitli platformlarda reklam çalışmaları yapmaktayız.

9-  Firmanızla ilgili bir adım sonraki hedefiniz nedir? Yeni proje oluşumlarınız olacak mı?

Üretmiş olduğumuz eşsiz lezzetleri diğer ülkelere de ulaştırmak için çeşitli yurtdışı organizasyonlarda yer almaktayız. Bu bağlamda Japonya, Amerika ve Avrupa ülkelerinde çalışmalarımız devam etmektedir.

10- Son olarak iletmek istediğiniz bir şey var mıdır?

Her insan zeytinyağının ihtiva ettiği tüm sağlıklı bileşenlerini mutlaka bilmeli ve zeytinyağının sağlık için ne kadar önemli olduğunu kavramaları için bitmek tükenmek bilmeyen enerji ile tanıtımlarımıza devam ediyoruz.

            “Sağlık için zeytinyağı tüketin.”

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı