21 Ocak 2025 Salı

Mustafa Kemal Atatürk

Aydın Çam Fıstığı

Dünyada çam fıstığının yetiştirilebilecek alanlarının sınırlı olması ve üretim miktarının yeterli seviyede olmaması ürünün değerini arttırmaktadır. Ayrıca yetiştiği bölgelerdeki toprak ve iklim koşullarının farklı olması ürünün lezzet ve aromasında da değişikliklere neden olmaktadır. Fıstıkçamı Akdeniz ikliminin etkili olduğu İspanya, Portekiz, İtalya, Adriyatik kıyıları, Mora yarımadası, Girit adası ve Anadolu kıyılarında geniş topluluklar ve saf birlikler oluşturur. Yine Afrika’nın batısı ile Güney Amerika’nın nemli ve ılıman bölgelerinde ve Kırım çevresinde de topluluklar halinde bulunmaktadır.

Ülkemizde fıstık çamının optimum yetişme ortamı; Bergama-Kozak, Çine-Karpuzlu, Aydın-Koçarlı, Söke-Bağarası, Milas-Turba, Muğla-Kantarcı-Madran, Antalya-Serik-Manavgat, Maraş-Önsen, İzmir-Seydiköy ve Artvin-Çoruh vadisidir. Bu yayılış alanları içerisinde Ege Bölgesinde bulunan Aydın–Koçarlı ve İzmir–Bergama–Kozak önemli bir yere sahiptir.

Fıstıkçamı ağacının ekonomik olarak;
Tohumundan 
Odunundan
Reçinesinden yararlanılmaktadır.
 
Fıstıkçamı her yıl ürün vermektedir. Güneşli yerleri ve düzenli iklimleri sever. Tohumla üretilirler. Kozalaklar ocak ayına kadar olgunlaşır, toplanan kozalaklar haziran ayına kadar sürekli güneşe serilerek kozalakların açılması sağlanır. Kozalaklar iyice açılınca, tokaçlarla kozalaklar dövülerek içindeki kabuklu fıstık (künar) çıkartılır.

Aydın Çam Fıstığı
TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı