21 Kasım 2024 Perşembe
Tarihi kaynaklara göre kestane Anadolu’da kültüre alınıp, buradan Avrupa’ya geçmiştir. Bilimsel adı “castanea” olan ve Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerinde yetişen kestane ağacı kayıngillerdendir. Gövdesi dik, kırmızımtrak kabuklu ve sert yapraklı olan kestanenin ülkemizde en çok yetiştiridiği yer Aydın’dır. İçerdiği birçok besin öğesiyle eski zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Halk dilinde “dağların ekmeği” olarak adlandırılır. Doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan organik tarım ürünüdür. Başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. Çiçekleri önemli bir bal kaynağıdır ve balı astım hastalıklarına iyi gelir.