27 Kasım 2024 Çarşamba

Mustafa Kemal Atatürk

18.08.2021 Aydın Ticaret Borsası’nda İncir Sektör Toplantısı Gerçekleşti

18.08.2021 Aydın Ticaret Borsası’nda İncir Sektör Toplantısı Gerçekleşti

Aydın Ticaret Borsası’nda 2021/2022 Sezonu İncir Sektör Toplantısı düzenlendi.

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda üyelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar ve talep ettikleri konular üzerine değerlendirmeler yapıldı. Sorunların çözümü için izlenmesi gereken stratejilerin aktarıldığı toplantıda, üreticiler, tüccar ve ihracatçılar incir sezonunun mevcut durumunu değerlendirdi. Toplantı boyunca gündeme gelen tüm sorunların çözümü için ortak hareket etme kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmaların yürütülmesi noktasında fikir alışverişinde bulundu.

Toplantının açılışını yapan ve moderatörlüğünü üstlenen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeni ile gıda ve tarımın öneminin bir kez daha ön plana çıkmış olup gıda ve tarımın sürdürülebilirliği noktasında üreticilerin, tüccarın ve işletmecilerin var gücüyle çalışmakta olduğunu ifade ederek 2020 yılı incir üretimini değerlendirdi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, ” İncir üretimi ve hasat döneminde üreticilerimiz,  tüccarımız gerekli tedbirleri almış,  salgına rağmen 2020 yılında ülkemizde 320 bin ton incir üretimi gerçekleşmiştir. İncir üretiminde lider konumda olan ilimiz, 183 bin ton ile ülkemiz üretiminin yüzde 6o’ını karşılamaktadır. Ülkemizde 2020 yılı rekoltesi 85 bin 500 ton olup bu rakamın 67 bin tonu ilimize aittir” dedi.

Aydın Ticaret Borsası’nda 2020 yılında 80 bin 439 ton incir işlem gördüğünü belirten Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, dünya incir üretimi ve ihracatında birinci sırada yer alan ülkemizde 2020 yılı incir ihracatında 296 milyon dolarlık gelir elde edildiğini belirterek Aydın ilinde 47 bin ton incir ihracatı yapıldığını dile getirdi.

“Satışlarımızı Yükseltmeliyiz”

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın,  bölgelerde artan incir bahçesi ve incir fiyatına oranla satışları ve ihracatı da büyütmek gerektiğini ifade ederek bu konuda Aydın Ticaret Borsası olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.  Günaydın, “Pazarı genişletmemiz,  inciri daha güzel yere getirmemiz lazım” dedi.

Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu, Uluslararası Pazar Payının ve İhracat Kapasitesinin Artmasına Önemli Katkı Sunuyor

Kasım 2020 itibariyle faaliyete geçen Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu faaliyeti hakkında bilgilendirmede bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, soğuk hava deposunun incirin nefasetini koruyarak yıl boyunca ticaretinin sağlaması, uluslararası pazar payının ve ihracat kapasitesinin artmasına önemli katkı sunduğunu belirterek soğuk hava deposunun büyümesi noktasında çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

Günaydın, incir sektörü ile ilgili sorunların değerlendirilip üretim ve ihracatı geliştirecek çözüm önerilerinin konuşulacağı sektör toplantısının verimli geçmesini temenni ederek, kuru incir sezonunun tüm üreticilere, tüccara bereketli olmasını diledi.

“İncir Ülkemiz İçin Stratejik Bir Ürün”

Kuru İncirin Aydın ili için önemli ve ülkemiz için stratejik bir ürün olduğunu belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gabay,  Aydın bölgesinde yetişen incirin dünyadaki kuru incir üretiminin yaklaşık yüzde 65-70’ini karşıladığını ve Türk İncirinin her zaman dünyada kaliteli incir olarak bilindiğini ifade etti. Gabay, “Kuru İncir İhracatı 2000’li yılların başlarından bu zamana göre çok düşük seviyelerde satış fiyatları ile satılıyordu. Yine 50-60 Bin Ton civarında incir satışı gerçekleşiyordu. Ama dolar getirisi olarak ülkemize çok daha düşük seviyelerdeydi. Bütün sektör paydaşları bunu 60 Bin Ton ’da tuttuk ama ihracat gelirini ülkemiz açısından yüksek seviyelere taşıyabildik.  Sektör paydaşları olarak bundan sonraki amacımız, 60 Bin Tonluk miktarı yeni ekim alanlarında kullanarak daha yüksek seviyelere çıkartıp ülkemize olarak girdiyi ve bölgemize olan gelirimizi arttırmamız olacaktır.  Bu anlamda tüm sektör paydaşları olarak kuru incirin kalitesini arttırıcı faaliyetler de bulunuyoruz. İhracatçı birlikleri olarak üreticilere kerevet dağıtımı, hasat fidesi dağıtımı, iğlek fidesi dağıtımı yapıyoruz. Bu desteklerimizi sadece incirin kalitesi ve tüketimini arttırabilmek için yapıyoruz.  “dedi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın moderatörlüğünde gerçekleşen II. oturuma,  Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Üyesi Yusuf Gabay, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu ve  T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin alındığı, talep edilen konuların ele alındığı toplantı soru – cevap bölümü ile sona erdi.

TÜRİB
TOBB
Rekabet Kurumu
Ticaret Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı